KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386

„Mind jöjjetek, örvendjetek!”

KRE
A Királyhágómelléki Református Egyházkerület XIII. Kántorképző Tanfolyama 2018. július 23 – augusztus 11. között került megrendezésre Nagyváradon.
„Mind jöjjetek, örvendjetek!”

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület XIII. Kántorképző Tanfolyama 2018. július 23 – augusztus 11. között került megrendezésre Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetem zenetanszékén és a Nagyvárad-Újvárosi Református Egyházközség templomában és gyülekezeti termeiben. Az utóbbi évek legnépesebb tanfolyama volt, hiszen 23 hallgató vett részt a három héten át tartó képzésben.

Minden esztendőben nagy várakozás és sok előkészület előzi meg a tanfolyamot, hiszen nagy kihívás, hogy lesz-e utánpótlás a gyülekezeti kántori szolgálatban, lesznek-e fiatalok, akik elhívást éreznek a gyülekezeti munka, az egyházi zene iránt. Az idei tanfolyam egyértelműen bizonyította, hogy van igény és érdeklődés, hiszen öt új jelentkező kezdte el a tanfolyamot és egy kántorvizsgásunk is volt. Igazából a legjobb reklám maga a tanfolyam, ahonnan hazatérve a hallgatók elmondják tapasztalataikat, hívogatva másokat is.

Öt különböző szintű csoportban zajlott az oktatás hét tanár irányításával. A tanfolyamon a főtantárgy a gyülekezeti ének; a három hét alatt minden csoportnak kb. 50 éneket kell megtanulnia és felmondania. Késő estig tartanak a gyakorlók, a szolmizálások, az énektanulás. Az intenzív munka minden évben meghozza a gyümölcsét, hiszen a tanfolyam végére már egészen csillogóan szólal meg a kórus, így a záró-hangversenyen a hallgatók mindig a tudásuk legjavát tudják megmutatni a hallgatóságnak.

A napi program mellett minden évben szervezünk olyan zenei programokat is, amelyek kinyitnak egy-egy ajtót az egyházi zene különböző területeire. Így került sor kihelyezett orgonaismeret-órákra a Nagyvárad-szőllősi plébániatemplomban, ahol a város legjobb minőségű barokk-orgonája található. Ellátogattunk Nagyvárad-Csillagvárosba is, ahol a templomban lévő két sípos orgona mellett a lelkészi lakásban található háziorgonát is megtekinthettük. Volt ismerkedős est és utcai éneklés, amelyet egy missziós feladatként végzünk már évek óta. Egyik hétvégén a Nagyvárad-Őssi gyülekezet vendégei voltunk, ahol kertipartin oldottuk meg a szombati és a vasárnapi ebédet.

A tanfolyam végén mindenki csoportvizsgát tesz, ettől válik függővé, hogy ki-ki milyen csoportban folytathatja tanulmányait a következő évben.

A tanfolyam ideje alatt két napig vendégül láttuk Berkesi Sándor tanár urat Debrecenből, aki idén kapta meg a Kossuth-díjat. Az ő szakmai irányítása alatt indult a kántorképző 2005-ben, azóta minden esztendőben nyomon követi az itt folyó munkát, segít tanáccsal, kotta-és hangzó anyaggal. Nemegyszer saját szerzeménnyel is meglep bennünket. Így volt ez idén is, amikor a Mind jöjjetek, örvendjetek kezdetű ének háromszólamú feldolgozását hozta el nekünk és egy születésnapi köszöntőt is kaptunk.

A tanfolyam záró-hangversenyén elhangzott a fent említett ének, valamint J. Haydn 26. zsoltár-ra írt feldolgozása, Claude Fraysse Szívből köszönöm, Uram kezdetű éneke, Szokolay Sándor Áldjuk Isten nagy kegyelmét, Halmos László Hogyha az Úr nem építi a házat című kórusműve, a hallgatók és tanárok vezényletével.

A záró-hangversenyen Herdeán Gyöngyi lelkipásztor hirdetett Igét, felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy Isten megszólító szavára lélekkel és értelemmel kell válaszolni, imában és énekben, valamint egész életünkkel. A tanfolyamon Sass Gáspár, Gálospetri község kántora tett záróvizsgát, életére és szolgálatára ezúton is Isten áldását kívánjuk.

Bízunk benne, hogy lesz kitartás a tanfolyam hallgatóiban a gyakorlásra, a tanulásra, hogy felkészüljenek a gyülekezeti szolgálatra és biztosítsák a református egyházi zene szakszerű művelését, Isten dicsőségére és az Anyaszentegyház javára.

A tanfolyam anyagi hátterét a részvételi díjakon túl a Királyhágómelléki Református Egyházkerület, a Bethlen Gábor Alap valamint a svájci Heks segélyszervezet biztosította. Köszönetet mondunk továbbá a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központnak is, amiért a Konfi plusz konferencia idejére egy hétre befogadták a tanfolyam hallgatóit. Isten áldása legyen a hallgatók és a támogatók életén.

Orosz Otília Valéria

tanfolyamvezető