KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386

Imahét 2019

KRE
A 2019. évi imahétre tervezett programfüzet földünk egy távoli helyén, Indonéziában született meg, és onnan indult el világ körüli útjára, hogy testvérként szólítsa meg a világ különböző helyein, a más és más körülmények között élő keresztényeket.
Imahét 2019

Imahét 2019

A 2019. évi imahétre tervezett programfüzet földünk egy távoli helyén, Indonéziában született meg, és onnan indult el világ körüli útjára, hogy testvérként szólítsa meg a világ különböző helyein, a más és más körülmények között élő keresztényeket.

Mi, magyarországi keresztények is megszólítottak lettünk a megjelölt témák és a kiválasztott igeszakaszok alapján. Így ebben az évben is együtt gondolkodhatunk magyar keresztényekként azokról a feladatokról és lehetőségekről, amelyek a Szentlélek irányításával válnak időszerűvé. Sőt biztatást kapunk a felismerés mellett a megvalósításra is.

Tényleg különleges hely és helyzet az, ahol és amelyben az indonéz keresztények élnek. Az országot 17 000 sziget alkotja. Az ott élő 265 millió lakos pedig 1340 etnikai csoportban él, és a hivatalos állami nyelv mellett 740 nyelvet számoltak meg a lakosság körében. A keresztények száma azonban a lakosság 10%-át éri el csupán, de még ez a 10% is etnikai, nyelvi és kulturális szempontok alapján is megosztott. Érthetően, egyházi vezetőik arra törekszenek, hogy az előítéleteken felülkerekedjenek a keresztény családok és ezzel tanúskodjanak, hogy az Isten családjában milyen az élet. Ez azonban nem csak az Indonéziában élő keresztény családok feladata, hanem a miénk is. Amikor tehát a miséken, istentiszteleteken, imaórákon tanulmányozzuk ezeket a megjelölt szentírási szakaszokat, imádságainkban gondolnunk kell Isten előtt a nálunknál sokkal több és más gondokkal küszködő keresztény testvéreinkre.

Közös ügyünket és célunkat a Mózes 5. könyvéből (MTörv/5Móz) választott ige határozza meg: Isten rendje alapján az igazságosságra törekvés elengedhetetlen az életben maradáshoz. Együtt kapjuk a Jézus Krisztusra figyelésre szóló felhívást, aki az út, az igazság és az élet (Jn 14,6).

Fontos még kiemelnünk imahetünk tanításából Isten szavát, amely szerint lakóhelyünk olyan hely, amelyet Isten adott, Isten jelölt ki élettérként (MTörv/5Móz 16,18). A keresztény ember a szülőföldjére azzal a szeretettel és felelősséggel tekint, ahogy ezt a teremtő Isten adta, aki a szívünket is megtöltötte a szülőföld iránti szeretettel, a hazaszeretettel. A szülőföldön jelentkező bajokat – melyek bűnös emberi voltunk következményei –, együtt igyekszünk megoldani családunk, népünk, egyházunk és az egész keresztény világ ügyeként. Az elért eredmények és sikerek pedig közös örömünk részei. Ez lesz az a fontos lépés, amely jelzi a szilárd hitet, az Istenbe kapaszkodást.

A hét 8 napjára naponta két-két ige helyezi szívünkbe istenadta feladatainkat, nem feledve, hogy az imádkozó szív mindig igazságra törekszik. Ezekkel a gondolatokkal – Isten áldását kérve – ajánljuk az indonéziai keresztények által megfogalmazott tervezetet a 2019. évi imahét megünneplésére.

 

 

Dr. Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke

 

 

Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke

Imaheti program – letöltés