KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386

Közös felelősségvállalás

AJ
Sződemeteren tartotta november 11-12-i ülését a Generális Konvent elnöksége. A Kárpát-medencei református egyházak püspökeit és főgondnokait tömörítő testület tanácskozásának az idén májusban átadott Kölcsey-emlékház adott otthont. 
Közös felelősségvállalás

Sződemeteren tartotta november 11-12-i ülését a Generális Konvent elnöksége. A Kárpát-medencei református egyházak hivatalban lévő püspökeit és főgondnokait tömörítő testület tanácskozásának az idén májusban átadott Kölcsey-emlékház adott otthont.

Az elnökségi ülés a közös külkapcsolatok kérdésével foglalkozott kiemelten. A Generális Konvent külügyi hálózata révén megvalósuló együttműködés értékelése rendjén elhangzott, hogy a külkapcsolatok alakítása során felelősséggel tartoznak a magyar reformátusság egészével szemben és a magyar református egység magától értetődő valóságát képviselik és érvényesítik minden lehetséges alkalommal. Jó példa erre a közös tagdíjfizetés és jelöltállítás a nemzetközi szervezetekben, a közös nyilatkozatok, a nemzetközi szolidaritás koordinálása, a diaszpórabeli egyházak és gyülekezetek közös gondozása, valamint az utóbbi években az együttes felelősségvállalás a közel-keleti térségben.

Az elnökség döntése nyomán a Kárpát-medencei Református Oktatási Alap 2019-ben is adománygyűjtést hirdet a Kárpát-medence református oktatási intézményeiben. Az oktatási alap működésének 10. adománygyűjtési időszakában a támogatók figyelmét és együttérző szeretetét a Szíriai Örmény Református Egyház háborús körülmények és üldöztetések között végzett oktató-nevelő szolgálata felé kívánja fordítani, kiemelt célként az egyház által működtetett Damaszkuszi Keresztyén Általános Iskola felújítását és működési feltételeinek jobbítását meghatározva.

Az oktatási alap gyűjtéséhez csatlakozva egyházkerületünk főgondnoka, Bara Lajos István több mint 1.300 lejnyi adományt adott át, melyet a Zilahi Református Wesselényi Kollégium új épülete alapkövének ünnepélyes elhelyezése alkalmával gyűjtöttek.

A Generális Konvent a Kárpát-medencei református egyházak közös képviseleti testülete. Feladata a közös alkotmány és közös törvények előkészítése, a közös ügyek koordinálása, az egység munkálása. Ennek ügyvivő testülete a Kárpát-medencei református egyházak hivatalban lévő püspökeit és főgondnokait tömörítő elnökség, melynek feladata a közös ügyek intézése. A testület szükség szerint, de évente legalább háromszor ülésezik.

 

(reformatus.hu)