KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386

Ahol remény van, ott csodák születnek

KRE
Advent IV. vasárnapja kettős ünnep volt az érkeserűi reformátusok számára, mert az adventi koszorún való utolsó gyertyagyújtás mellett  a templombelső teljes felújításáért is hálát adott a helyi közösség.
Ahol remény van, ott csodák születnek

Advent IV. vasárnapja kettős ünnep volt az érkeserűi reformátusok számára, mert az adventi koszorún való utolsó gyertyagyújtás mellett – mely jelzi, közel van Krisztus születésének ünnepe – a templombelső teljes felújításáért is hálát adott a helyi közösség.

 Az érmelléki gyökerekkel is rendelkező Bogdán Szabolcs, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület újonnan megválasztott és hivatalába iktatott püspöke hirdetett Igét a 127 Zsoltár alapján: „Ha az Úr nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők. Ha az Úr nem őrzi a várost, hiába óvják azt az őrök.” Igehirdetésében kiemelte a felújított templom szépségét, világosságát, de egyben felhívta a gyülekezet tagjainak a figyelmét arra is, hogy soha ne hagyják ki terveikből az Istent: mert emberé a munka, Istené az áldás. Az Úr nélkül a jól, kényelmesen berendezett házak sem lesznek otthonná, a béke, a szeretet, a nyugalom házává. Eredményes építkezés csak Istennel lehetséges a hívő számára, és mi azért lehetünk boldogok, azért adhatunk hálát, mert elmondhatjuk, hogy az Úr valósította meg általunk az Ő tervét. Az építés és a felújítás azonban még nem minden, őrizni kell azt, ami az életünk részévé lett Isten áldásaként. De ezt is Vele együtt kell tennünk, hogy az evangélium tiszta hirdetése nyomán az emberek megtalálják az üdvösségre vezető utat.

Ezt a gondolatsort folytatta tovább Oroszi Magda érkeserűi lelkipásztor is, buzdítva a gyülekezet tagjait Pál apostol szavaival, hogy ne elégedjenek meg csupán a fizikai templom szépségével, hanem Isten megújító Szentlelkét segítségül hívva épüljenek fel „lelki házzá”. Majd beszámolt a templom korszerűsítés munkálatairól, megköszönve a Magyar Kormány támogatását és a helyi gyülekezeti tagok adományait, az elvégzett közmunkákat és minden imádságot, jó szót, bátorítást, mellyel a felújítás során támogatóan álltak a gyülekezet ügye mellé. A teljes beruházás összege, amit a templom korszerűsítésére fordítottak 276.570 lej.

 

Ebből 199.500 lej, azaz 15.000.000 (tizenötmillió) forintnak megfelelő összeg, a Magyar Kormány – a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága a Magyar Templom-felújítási Program keretében „Az Érkeserűi templom korszerűsítése” című, EEÖR-KP-1-2021/1-001341 okiratszámú pályázat keretében elnyert, vissza nem térítendő támogatás.

Ebből a támogatásból valósult meg: 

  • a templomi nyílászárók és zsalus toronyablakok cseréje, tölgyfából
  • a mennyezet szigetelése
  • a villanyhálózat korszerűsítése és a háromfázisú villanyhálózat bekötése
  • a toronyfeljáró lépcsők részleges javítása
  • hőszivattyú megvásárlása a templomfűtéshez

Ezen felül az Érkeserűi református egyházközség önerőből végezte el a templom középkorból megőrződött, nyugati felének rekonstruktív helyreállítását, – melynek szükségessége csak a munkálatok megkezdése közben derült ki – műemlékvédő szakember felügyelete alatt:

  • a déli falon feltárt korabeli ajtó, 3 szentségtartó fülke és 4 ablak megnyitása, rekonstruálása
  • az újkori vakolat leverése, kanálhátas vakolat felhordása, meszelés
  • a karzatok kazettás mellvédjének visszaállítása, a templomi bútorzat teljes újrafestése
  • a régi ajtók és énekszámtartók restaurálása illetve rekonstruálása
  • a levegő-víz kombinációjú hőszivattyús fűtésrendszer telepítési munkálatai

A korszerűsítésnek köszönhetően nagyon szép, egységes, tiszta, világos lett a templombelső és az igényes munkavégzés nyomán a helyreállított Árpád-kori rész összhangba került az újonnan épített résszel, miközben kényelmessé és melegre fűthetővé vált az Isten háza.

A hála szavát a gyülekezeti tagok rövid ünnepi műsor keretében fejezték ki.

Ezt követően Bara László, bihardiószegi lelkipásztor, az Érmelléki Egyházmegye új esperese mondott úrvacsorai beszédet és az istentisztelet úrvacsorai közösséggel, majd szeretetvendégséggel zárult.

 

Oroszi Magda

érkeserűi református lelkipásztor