KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386

Dicsérd, Sion, Megváltódat!

KRE
Beszámoló a 2022-es Kántorképző Tanfolyamról
Dicsérd, Sion, Megváltódat!

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület XVI. Kántorképző Tanfolyama 2022. július 18-augusztus 6. között került megrendezésre Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetemen és a Nagyvárad-újvárosi református templomban. 18 fiatal jelentkezett, akik a képzés három hete alatt mindent megtettek, ami tőlük telt, hogy szakmailag fejlődjenek, hogy magukba szívják mindazt a tudást, amit hat tanár felkínált nekik.

A tanári karban, ebben az évben Marczi Ernő, a Mezőtúri Református Gimnázium énektanára, a mezőtúri református templom kántora orgonát, karvezetést és szolfézst oktatott. Garai Zsolt orgonaművész orgonát és orgonaismeretet, Nagy Judit Noémi zenetanár-kántor zenetörténetet és éneket, Pop György és Jakó Sándor kántorok orgonát, énekgyakorlót, valamint e sorok írója orgonát, éneket és himnológiát tanított.

A napi programunkat a reggeli és esti áhítatok fogták össze. Arra, hogy a lelki táplálék és erőforrás mennyire fontos, akkor döbbentünk rá igazán, amikor meglátogattuk a Partiumi Keresztény Egyetemmel szemben lévő zsidó múzeumot, vagy amikor az esti áhítatok egyikén felvételről megtekintettük a kárpátaljai Borzsavári zenekar műsorát, amelyet a Református Zenei Fesztiválon adtak elő Budapesten, a Kálvin-téri református templomban. Megláthattuk, hogy mit jelent az imádság ereje és a megtartó hit a háborús övezetben élőknek és megköszönhettük a békét és a nyugalmat, amit a mi Urunk megad nekünk itt, ahol élünk.

A szokásos napi programban délelőtt orgonaórák, gyakorlók, kórus-és karvezetés óra, majd ebéd után csoportonként szolfézs-, ének-, zenetörténet- és himnológia órák zajlanak. Este az áhítat után újból gyakorló órák vannak, mindenki számára biztosítva az egyéni munkát is.

A sűrű mindennapi teendők mellett időt szakítottunk arra, hogy meglátogassuk a római katolikus bazilikát, amelyben jelenleg az ország egyik legkiemelkedőbb orgonafelújítása zajlik. Az orgona Mária Terézia adományaként épült a18. század végén. A hallgatók épp alkalmas időben tekinthették meg a szétszedett, hatalmas hangszer alkotó elemeit, valamint betekinthettek a hangolás munkájába is.

Sor került a hagyományos „laza est”-re is, amelynek keretében a hallgatók megismerhették társaikat más zenei műfajokban, de nem áll távol a paródia műfaja sem, ahol szokás szerint a tanárokat is „górcső alá veszik”. A jó hangulatú est csapatépítő jellegű is, közelebb hozva egymáshoz a hallgatókat és tanárokat.

Voltak izgalmas napok is, mint amikor megbetegedett Marczi Ernő tanár úr és át kellett vegyük az óráit, vagy amikor elveszítettük a templomkulcsot, de végül minden jóra fordult. De mire is emlékeznénk majd ezek nélkül?

Az órák fáradalmai és szépségei az egyházi zene különböző területein tett felfedezések mellett örömmel zárjuk szívünkbe az esti beszélgetéseket, a sok nevetést, az utcai éneklést és a filmforgatást, mindezek mellett pedig a sikeres vizsgákat. Egy tanár számára nincs nagyobb öröm, mint látni a fejlődést, azt, hogy nem volt hiábavaló az elvégzett munka.

Köszönetet mondunk a tanári karnak a pontos, lelkiismeretes munkáért és elkötelezettségért, a hallgatóknak a szorgalmáért és nyitottságáért, a portásoknak, akik őrizték a kulcsokat, a Nagyvárad-újvárosi Református Egyházközségnek, a lelkipásztoroknak, akik közöttünk szolgáltak, úgyszintén Csűry István püspök úrnak, aki szolgálattal és előadással is gazdagítja minden évben a munkánkat. Köszönjük a Királyhágómelléki Református Egyházkerületnek a képző megszervezése érdekében tett hathatós anyagi támogatást.

Áldást kívánunk a hallgatók életére, szolgálatára és visszavárunk mindenkit a 2023-as tanfolyamra, amelyet Isten segedelmével július 24 – augusztus 11. között szeretnénk megtartani.

A képző munkálataiba a következő linkek segítségével nyerhetünk betekintést:

https://www.youtube.com/watch?v=Hp2nRCJ_Zhs (kisfilm)

https://www.youtube.com/watch?v=5JEigtJlPv4 (záróhangverseny)

dr. Orosz Otília Valéria

tanfolyamvezető