KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386
2023 április 21.

Szívem, emelkedjél!

Egyházzenei szakmai napokat tartottak Nagyvárad-Újvárosban

Orosz Otília Valéria
Különleges esemény: egyházzenei dokumentációs központ avatása köré szerveztek szakmai napokat a Nagyvárad-Újvárosi Református Egyházközségben.
Bogdán Szabolcs János püspök és Berkesi Sándor karnagy
Bogdán Szabolcs János püspök és Berkesi Sándor karnagy

A kétnapos eseménysorozat díszvendége Berkesi Sándor Kossuth-és Liszt-díjas karnagy volt.

Több évtizedes álma valósult meg a Kántorképző Tanfolyamnak, mely a Királyhágómelléki Református Egyházkerület szervezésében évente kerül megrendezésre. Az újvárosi templom orgonakarzatán kapott helyet egy olyan zenei könyvtár, amely régi kottákat, énekeskönyveket, korálkönyveket, bibliákat és imádságos könyveket őriz, ugyanakkor helyet ad a Kántorképző Tanfolyam és az Egyházkerületi Zenei Bizottság archívumának és gazdag himnológiai anyagot, kórus-és orgonakottát biztosít a kántorok, kántorképzős hallgatók rendelkezésére. Mivel a gyűjtemény oktatási célból jött létre, ezért kapta a Dokumentációs Központ megnevezést, jelezve azt, hogy a könyvtár anyagát tudományos dolgozatok, szakmai publikációk, tanulmányok megírásához is igénybe veheti mindenki, aki egyházzenei tárgyú íráshoz keres szakirodalmat.   A gyűjtemény jelentős számú, ezen a szakterületen eddig megjelent tanulmányt, szakkönyvet is tartalmaz. Megtaláljuk itt Csomasz Tóth Kálmán tanulmányköteteit, Gárdonyi Zoltán, Máté János, Draskóczy László gyülekezeti énekfeldolgozásait, a magyarországi kántorképzők tananyagát, Berkesi Sándor tanár úr énekgyűjteményeit, tanulmányköteteit, ugyanakkor evangélikus és baptista kórus- és orgonakönyveket is.

A gyűjtemény jelentős része az újvárosi gyülekezet archívumából, illetve adományokból, családi hagyatékból származik. A legrégebbi darab egy 1776-os, lipcsei kiadású kisalakú Biblia, amelynek végén a 150 zsoltár található eredeti ritmusban, a régi (menzurális) kottaképpel. Mintegy 16 féle kiadású énekeskönyv, korálkönyv, 1806-os, 1877-es, 1921-es kiadású énekeskönyvek, az 1837-es, 1923-as kolozsvári énekeskönyv különböző kiadásai is helyet kaptak. Találunk gregorián énekeskönyvet és eredeti kiadású Szikszai imádságoskönyvet is. Ugyanakkor a Liszt Ferenc Zeneakadémia legfrissebb egyházzenei kiadványaiból is találunk jónéhányat.

Régi énekeskönyv (a szerző felvétele)

A könyvtár átadása jó alkalom volt a találkozásra. Amikor Berkesi Sándor tanár úr igent mondott a meghívásunkra, Dr. Brugós Anikó karnaggyal gondoltunk egy merészet és meghirdettünk egy öregdiák-találkozót. A felhívásra mintegy 25-en jelentkeztek a volt egyházzene- és zenepedagógia szakot végzettek közül. Ugyanakkor a kántorképzős hallgatók felé is elküldtük a meghívót, így két kórust is alakítottunk a vendégeinkből és a találkozó első délutánján maratoni kóruspróbákkal készültünk az esti zenés istentiszteletre, melyen Bogdán Szabolcs János püspök hirdetett Igét. A kántorképzősök Ádám Jenő feldolgozásában a 134. zsoltárt, ismeretlen szerzőtől a Hajnalórán lelkem ébred kezdetű trubadúrdalt, végül a 33. zsoltár verseire írt Kodály-biciniumot adták elő Marczi Ernő karnagy vezényletével. Az öregdiákok műsorában Liszt Él a Krisztus, Gárdonyi Zoltán Szívemnek kősziklája, J. Pachelbel Magnificat, Kocsár Miklós Exurge cor meum (Szívem, emelkedjél) és Kodály Szép könyörgés című kórusművei csendültek fel, Berkesi Sándor és Dr. Brugós Anikó vezényletével.

Kóruspróba Berkesi Sándor tanár úrral

A találkozó másnapján a program egy reformáció korabeli prímával (reggeli áhítattal) vette kezdetét. Ezt követte Márkus Zoltán karnagy népdalzsoltárokból és ifjúsági énekekből álló énekbemutatója, melyen több hangszer is felcsendült, az előadó (koboz, furulya, gitár), Benedek Árpád (hegedű), ifj. Márkus Zoltán (orgona) valamint Dr. Brugós Anikó (citera) jóvoltából. A gazdag repertoárt a 2021-ben megjelent, megújított református énekeskönyvből válogatta. A közös éneklés után került sor a zenei könyvtár átadására, melyen e sorok írója foglalta össze a gyűjtemény létrejöttének körülményeit. Dr. Fekete Csaba lelkész-könyvtáros, a Debreceni Nagykönyvtár tudományos munkatársa a boroszlói kéziratról, korálkönyvekről és a váradi énekeskönyvről értekezett. Az ebédet követően néhányan ellátogattak a nagyváradi bazilikába, hogy megtekintsék az 1760-ban, Fridolin Festl által épített és az elmúlt két évben teljes restauráción átesett, hatalmas orgonát, melyet Kristófi János orgonaművész szólaltatott meg. Ezúton is köszönjük az élményt.

A kántorképző tanfolyam kórusa. (A szerző felvétele)

Jó volt együtt lenni, találkozni rég nem látott arcokkal, hatalmas élmény volt Berkesi Sándor tanár úr vezényletével újra együtt énekelni. A közösség mindig Isten Szentlelke által jön létre. Itt pedig szeretetközösség alakult ki, amely a gazdagon terített asztal melletti beszélgetésekben, az együtt töltött órákban, a közös éneklésben teljesedett ki. Rohanó világunkban az ilyen találkozások által felértékelődik az egymásra szánt idő, az egymásra figyelés, melyben az élet igazi értékei csillannak meg.

A szakmai napok résztvevői (Páll László fotója)

Szeretnénk köszönetet mondani a németországi Förderkreis szervezetnek, személy szerint Thomas Rink-nek, akinek anyagi támogatása nélkül ez a könyvtár nem jött volna létre. Ugyanakkor megköszönjük a Királyhágómelléki Református Egyházkerületnek a szakmai napok létrejöttéhez nyújtott anyagi támogatást, a Nagyvárad-Újvárosi Református Egyházközségnek, hogy helyet adott a könyvtárnak és a szakmai találkozónak. Megköszönjük az előadóknak a fáradozását és minden résztvevőnek a megtisztelő jelenlétet. Használjuk a könyvtár nyújtotta lehetőségeket református egyházi éneklésünk magas szintű művelésére, fejlesztésére, Isten nevének dicsőségére!

Dr. Orosz Otília Valéria

Egyházkerületi zenei előadó