KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386
2023 május 2.

Ében: Lélekképek

Dobai István
A zenekar május 13-án lép fel Nagyváradon a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében.
Ében: Lélekképek

Az Ében zenekar megjelentette első lemezét, melynek címe Lélekképek. A lemezen többnyire megzenésített zsoltárok és versek hallhatók, különböző könnyűzenei stílusban megszólaltatva a "lélek képeit": például ballada, swing, bossa nova és funk stílusjegyei egyaránt fellelhetők az album dalaiban. A lemezen számos hangszer játéka hallható: akusztikus- és elektromos gitár, basszusgitár, zongora és szintetizátor, dob és ütős hangszerek, cselló, hegedű, melodika, koboz és doromb.  

Az album mind a 11 dala az együttes saját szerzeménye. A bibliai zsoltárok mellett Pilinszky János, Reményik Sándor és Túrmezei Erzsébet egy-egy verse fogalmazzák meg a dallamok és hangszerelések mögötti üzenetet.

Az album ingyenesen meghallgatható az Ében YouTube-csatornáján (https://www.youtube.com/@ebenzenekar), és a különböző zene-streamelő platformokon is, lásd. Spotify, Apple Music, Deezer, Youtube Music stb. (https://distrokid.com/hyperfollow/ben61/llekkpek)

A Lélekképek lemezt az Ében egy turné keretén belül szeretné megosztani az érdeklődő erdélyi magyarokkal. A koncertsorozat állomásai:

-  április 22. 18:00 -  Zilah - Vigadó

-  április 23. 18:00 -  Szatmárnémeti - Iparos Otthon

-  április 29. 18:00 -  Marosvásárhely - Stúdió színház

-  április 30. 18:00 -  Székelyudvarhely - Stúdió mozi

-  május 13. 18:00 -  Nagyvárad - PKE díszterme

-  május 17. 18:00 -  Kolozsvár - Biserica Via
 

 A belépés minden helyszínen ingyenes. A résztvevől a koncerteket követően a lemezt megvásárolhatják fizikai formátumban is. A zenekar Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/ebenzenekar) megtalálhatók a turné eseményei.

A zenekar néhány gimnazista fiatal közös zenei szárnynyitogatásával indult körülbelül 10 évvel ezelőtt Zilahon. Az Ében nevet a közismert fafajta ihlette, a bibliai korban ugyanis rengeteg hangszert készítettek ebből a fából. Ugyanakkor a lépcsők gyakori alapanyaga is ébenfa volt, amely szimbólum szintén kifejezi a zenekar küldetését, az Isten irányába való építkezés vágyát. A formáció időközben áthelyezte székhelyét Kolozsvárra, lévén hogy a tagok zöme itt dolgozik vagy folytatja tanulmányait. Számos ifjúsági konferencián, vallásos rendezvényen szólalnak meg a saját dalok mellett a hívő fiatalok által közismert dalok is az Ében feldolgozásában. A zenekar tagjai időről-időre változnak, de a jelenlegi felállás magja néhány éve változatlan.