KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386
2023 május 3.

A török-szír földrengés károsultjainak gyűjtött egyházkerületünk

Wagner Erik
A törökországi és szíriai földrengés megrázó képsorai nyomán a Lélek arra indította egyházkerületünket, hogy gyűjtést indítson az áldozatok megsegítésére. A mai nap sor került a begyűlt adomány – 22 millió forint – átadására.
Bogdán Szabolcs János püspök, Azbej Tristan államtitkár, Juhász Márton ügyvezető igazgató
Bogdán Szabolcs János püspök, Azbej Tristan államtitkár, Juhász Márton ügyvezető igazgató

És monda nékik: Avagy azért hozzák-é elő a gyertyát, hogy véka alá tegyék, vagy az ágy alá? És nem azért-é, hogy a gyertyatartóba tegyék? Mert nincs semmi rejtett dolog, a mi meg ne jelentetnék; és semmi sem volt eltitkolva, hanem hogy nyilvánosságra jusson. Ha valakinek van füle a hallásra, hallja.  Mk 4,21-23

A Partiumi Keresztény Egyetem amfiteátrumában 2023. május 3-án Bogdán Szabolcs János, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke Isten igéjével köszöntötte Azbej Tristánt, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkárát, a Hungary Helps segélyszervezet vezetőjét, valamint a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatóját, Juhász Mártont és munkatársait. Püspök a Márk evangéliuma 4:21-23 alapján felhívta a figyelmet arra: a keresztyén ember feladata, hogy bizonyságot tegyen a hitéről cselekedeteivel is. Ahogy a lámpást sem rejtik véka alá, nekünk sem kell szégyellni a hitből fakadó cselekedeteket. A törökországi és szíriai földrengés megrázó képsorai nyomán a Lélek arra indította egyházkerületünket, hogy gyűjtést indítson az áldozatok megsegítésére. A mai nap sor kerül a begyűlt adomány átadására: ezzel valójában a Kegyelmes Istenről teszünk bizonyságot, ugyanakkor megerősítjük a jókedvű adakozó testvéreinknek, hogy adományaik jó kezekbe kerülnek és célba jutnak.  

Azbej Tristan előadásában az üldözött keresztyének helyzetét mutatta be. A keresztyénség ma a világ legüldözöttebb vallása, több mint 360 millió keresztyén szenved világszerte. A tavaly átlag 15 keresztyént öltek meg minden nap. A Hungary Helps program segít az üldözötteknek az otthonteremtésben, a megélhetés biztosításában, részt vesz humanitárius és újjáépítési projektekben. A török-szír földrengés áldozatainak mintegy 40 millió forintot juttattak azonnali támogatásként, a magyar orvosi és műszaki civil mentőcsapatok bevetése érdekében. 50 millió forint értékben támogatták a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot az észak-szíriai veszélyhelyzetbe került emberek orvosi ellátásában. 

Azbej Tristan államtitkár

Ezt követően Juhász Márton a Magyar Református Szeretetszolgálatot mutatta be, illetve a török-szír földrengés után beindult mentőakcióról beszélt, láthatóan könnyeivel küszködve. 

Juhász Márton ügyvezető igazgató - Magyar Református Szeretetszolgálat

Törökországban hivatalosan ötvenezer áldozatról beszélnek, de a valós szám sokkal nagyobb, ennek háromszorosa lehet. Szíriában kevesebb áldozata volt a földrengésnek, de a szír keresztyén közösség a szélsőséges ISIS szervezet vérengzése után még csak alig kezdett talpra állni. Volt olyan templom, amelyet sikerült újjáépíteni a terroristák pusztítása után, de a földrengés ismét porba döntötte. 

Végül Bogdán Szabolcs János püspök átadta az egyházkerület által gyűjtött 22 millió forintos adományt: 11 millió forintot a Hungary Helpsnek, illetve 11 milliót a Magyar Református Szeretetszolgálatnak. A földrengés károsultjaihoz e két szervezeten keresztül jut el a begyűlt összeg. Illesse köszönet mindazokat, akik jókedvűen adakoztak, és Isten áldása kísérje a jószolgálati intézményeket áldozatos munkájukban!

 

A szerző fényképei

 

 

Kapcsolódó: 

https://www.erdon.ro/helyi-kozelet/2023/05/atadtak-a-krek-adomanyat-a-hungary-helps-program-vezetojenek

https://www.facebook.com/MRSZeretetszolgalat/

https://hungaryhelps.gov.hu/