KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386
2023 május 8.

Rendíthetetlenül REndít Ő

Vékony Zsolt József, kerületi ifj. előadó és KRISZ elnök
Már nem regionális találkozó, hanem az egész egyházkerületre, sőt Erdélyre kiterjedő konferenciává növekszik.
Rendíthetetlenül REndít Ő

2021 nyarán a krasznai gyülekezet ifjúsága az Arad megyei Kladován táborozott, ahol sok fiatal élete változott meg az elmúlt évtizedek során. E táborban fogalmazódott meg az a vágy és szándék, hogy mindazt, amit Istentől kaptak a tábor napjaiban, azt másokkal is megosszák. Túlcsordult rajtuk Isten kegyelme és szeretete. Ennek gyümölcse a REndítŐ Ifjúsági Konferencia. 

A kezdet nem bizonyult könnyűnek, ugyanis a járványügyi előírások miatt az őszi időpontról átkerült egy májusi napra az első találkozó. A krasznai ifjúság élükön Vékony Roland Ádám lelkipásztorral, azonban kitartottak a találkozó mellett. 2022. május 7-én meglepő módon közel 350 fiatal gyűlt össze a krasznai templomban, amelynek fele nem a Szilágyságból érkezett. A megszólító előadás, az azt követő kiscsoportos elmélyítés, a modern és igényes dicsőítő zene, a délutáni sokrétű és sokakat bevonzó műhelyek, esti koncert igazi lehetőséget biztosítottak a hitre jutásra és a lelki növekedésre az oda érkező fiatalok számára. 

2023-ban már sokkal nagyobb lendülettel kezdődött el a REndítŐ Ifjúsági Konferencia szervezése, amelyet végig imádságos lelkület szőtt át. Immár hivatalosan is bekerült a Királyhágómelléki Református Egyházkerület és az ezen belül működő Ifjúsági Szövetség a KRISZ szárnyai alá. Az esemény meghirdetése kapcsán érzékelhető volt, hogy ez az egyházkerület, az ifjúsági szövetség alkalma, amely nemcsak egy regionális találkozó, hanem az egész egyházkerületre, sőt Erdélyre kiterjedő konferenciává növekszik.

Természetesen a krasznai gyülekezet vállalta idén is az oroszlánrészt, a 90 tagú munkatársi ificsapat, ezenfelül a presbiterek, nőszövetségi tagok egy emberként, szívvel-lélekkel készítették elő a rendezvényt. Sokak megdöbbenésére közel 700-an jelentek meg május 6-án Krasznán. A találkozó a helyi református templomban kezdődött. A figyelemfelkeltő kis jelenetet követően, amelyet pár krasznai ifis mutatott be, Dénes Lukács István egyházkerületi főjegyző köszöntötte az ifjakat, bátorítva őket, hogy a másságukat, azaz krisztusi identitásukat bátran vállalják fel a mindennapokban. 

Ez más – éld át a kegyelem átformáló erejét címmel Vékony Zsolt József, egyházkerületi ifjúsági előadó, KRISZ elnök tartott előadást. Ma kulcsszónak számít a más, az alternatív. Miközben arra törekszünk, hogy valami mást tegyünk, belülről mégsem változunk. Minden csak a felszínen valósul meg. Ha van egészen más, akkor az az Isten kell, hogy legyen. Aki igazán találkozik ezzel az egészen más Istennel, az az ember egészen mássá lesz, ugyanis átéli a kegyelem átformáló erejét. Több szemléltető példa mellett az előadás csúcspontját a Zákeus története (Lk.19,1-10) alapján megfogalmazott, döntésre sarkalló evangéliumi üzenetek képezték. 

Az előadást követően kiscsoportos beszélgetésekben mélyítették el a résztvevők a hallottakat. A finom, töltött káposztás ebédet követően különböző műhelyekre került sor a krasznai iskola osztálytermeiben. A helyszűke miatt csupán felsorolni tudjuk ezen műhelyeket. Címük is jelzi a sokrétűséget és sokszínűséget: Háború és béke (Miklós Károly); Abortuszról (Jónás Norbert); Szólj be a papnak! (Rácz Ervin); Miért van annyi szingli keresztyén? (Mike Pál); Ez fáj! – erőszak nő és férfi kapcsolatában (Sebestyén Erika); A mesterséges intelligencia és a hit viszonya (Dr. Boda Szilárd); Tudomány és hit? (Szakács Zoltán); Más-e az Ószövetség Istene? (Magyar Norbert); Hit és nőiesség (Gál Lídia-Hajnal és Juhos Remény); Láthatatlan színház (2021-2022-ben végzett MKT-s fiatalok); Imasátor (KRISZBI); Összeesküvéselmélet vs. realitás (Tolnai János); Bibliakvíz (2022-2023-ban végzett Mkt-s fiatalok); Függőségeink (Bogya Árpád).

A templomkertben állandó könyvsátor és teaház működött, sőt még fagylaltot is lehetett kapni. A záróistentiszteleten Nagy Bálint szilágyperecseni lelkipásztor hirdette az igét a 2Pét. 3,18 alapján. A kegyelem elfogadása, a kegyelemben való növekedés, a lelki táplálkozás és Krisztussal való kapcsolat képezték a súlypontjait a prédikációnak. Mindezt életszagú példákkal támasztotta alá. 

Végül az Ében zenekar Lélek-képek nevű első lemezének a bemutatójára került sor. Fantasztikus, zeneileg és szövegileg professzionális dalokat mutattak be, amelyekben a résztvevők gyönyörködhettek, sőt együtt is énekelhették azokat Istent dicsérve és magasztalva.

A felemelő találkozót Vékony Zsolt József értékelte röviden, kiemelve, hogy az idei REndítŐ egy történelmi nap, hiszen a Királyhágómelléki Református Egyházkerület életében ennyi fiatal, egy helyen még nem gyűlt össze Istent dicsérni és hitben erősödni. 

Köszönet illesse az egyházkerület vezetőségét, a KRISZ elnökségét a lelki és anyagi támogatásért. Hálásak vagyunk a krasznai házigazda gyülekezetnek, hogy ilyen mértékben felvállalják az ifjúsági misszió ügyét. Köszönet a krasznai ifimunkatársi csapat áldozatos szolgálatáért és a szervezésért élükön Vékony Roland lelkipásztorral és Vékony Melinda tiszteletes asszonnyal. Köszönjük a kiscsoportot és a műhelyeket vezető lelkipásztoroknak, teológusoknak és munkatársaknak. Köszönet az előadó és igét hirdető lelkipásztoroknak, és azon lelkészeknek, akik ifjaikkal együtt eljöttek a találkozóra. Hálával tartozunk a RendítŐ Worship Collective valamint az Ében zenekarnak, hogy a dicsőítést vezették.

Hisszük, hogy a Szentlélek Isten új fejezetet nyitott a kerületi ifjúsági misszióban. A találkozó bebizonyította, hogy a 21. században is van aktualitása a fiatalok között is az örök evangéliumnak. Simone Weil szavaival élve: „Ha mindig korszerűek akarunk lenni, valami örökkévalót kell mondanunk.” 

(Fényképek: Fehér Dávid)