KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386
2023 május 16.

Szivárvány alatt pitypangszóródásig

Higyed János
A Szivárvány óvoda 2002-től 2020-ig szolgálta a partiumi, szűkebben vett szatmári magyarság anyanyelven tanulás ügyét.
Szivárvány alatt pitypangszóródásig

Szatmár-Kültelek Református Egyházközség óvodáinak útja, múltja és jövője sűrűsödik a fenti címben. A tömör megfogalmazás a mindenkori jelen teendőin át a jövőt szolgálja.

A Szivárvány óvoda 2002-től 2020-ig szolgálta a partiumi, szűkebben vett szatmári magyarság anyanyelven tanulás ügyét. A vidék és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület első óvodái közt Isten gondviselésében és nagyon sok jóakaratú ember szolgálatával működhetett az óvoda, melynek jelenlétét, mint a szivárvány-jelenséget csak néha, ritkán vették észre. Többet kellene égre nézni! A földi teendőket égi áldás kísérte és 18 éven át, nemzedéket nevelt ki a szakszerű törődés, szeretetteljes szolgálat. Hála azon oktatóknak, akik szakmailag kifogástalanul végezték teendőiket. Köszönet a szülők, nagyszülők, egyháztagok támogatásáért.

A közelmúlt évek egyik nagy igénye a napközis programmal működtetés volt. Egyházközség elhatározta, hogy épületében és szolgáltatásában bővíti a lehetőségeket. 

2017-ben a Reformáció 500 éves jubileumán egy emlékkövet tett le a Gyülekezet. Elindult a tervezés és a körvonalazódó állapotban, Egyházkerület emlékezve az itt folyó munkára és tervekre, Egyházközséget beemelte a Kárpát-medencei Óvodaprogramba. Úgy érezzük ez a lehetőség az eltelt 18 év munkájának megbecsülése.

A teendők átfogalmazódtak, az adott körülmények kitágultak.  Felépült az új Óvoda egy bölcsődei csoportot és két napközis óvodai csoportot magában foglaló új, modern épületegyüttese. Az épületegyüttes neve Pitypang

Kiemelt köszönettel vagyunk a Magyar Kormány Miniszterelnöki Hivatala iránt, s ugyanakkor Királyhágómelléki Református Egyházkerület iránt, hogy ez a terv megvalósulhatott.

A Pitypang Bölcsőde-Óvoda építése felpezsdítette a gyülekezet tagjait. Kisgyermekes családjaink az építés folyamatában sétáik útvonalában csodálkozhattak rá az épülő jövőre, ahová az átadás pillanatában már bölcsödei és óvodai csoportok várólistái jelezték, hogy hosszútávon van igény az anyanyelvi oktatásra.

Hálásak vagyunk Istennek, hogy azon embereken és intézményeken keresztül mozgatta, igazgatta és segítette e projekt megvalósulását, akik szeretettel és odaadással végezték feladatukat.