KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386
2023 május 16.

A Nagykároly-kertvárosi egyházközség óvodája

Tolnay István lelkipásztor
Az óvoda egyike annak a 150 új létesítménynek, amelyek felépítését az óvodafejlesztési programban vállalta a magyar kormány.
A Nagykároly-kertvárosi egyházközség óvodája

A Nagykároly-kertvárosi Református Egyházközség 1996 óta létezik. A gyülekezet által megálmodott Kálvin-központ építése, melynek tervében egy új templom és gyülekezeti központ mellett eredetileg is szerepelt egy kétcsoportos óvoda, 2002-ben kezdődött el.

Külön az óvodai épületszárny építése 2017 októberében kezdődött el és 2018 augusztus végére fejeződött be. Ez az óvoda egyike annak a 150 új létesítménynek, amelyek felépítését a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programban vállalta a magyar kormány, s amelynek felépítése közel 200 millió forintba került. A pályázat lebonyolításában a Bethlen Gábor Alap és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület működött közre. 2018. szeptember 8-án lett átadva, az átadáson a Magyar Kormányt dr. Grezsa István miniszteri biztos képviselte, de számos más jeles közéleti személyiség is részt vett az avatón.

Szeptember 12-én a két magyar tannyelvű csoport megkezdte működését, ennek érdekében a gyülekezet partnerséget kötött a nagykárolyi önkormányzattal. A napközi óvoda eredetileg 40 gyermeknek biztosított volna helyet, azonban ma már közel 60 gyermek jár ide óvodába.  Maga az épület mintegy 730 négyzetméteres, és rendelkezik saját belső udvarral, játszótérrel és a szülők számára kialakított parkolóval is.

Dr. Grezsa István ünnepi beszédében elmondott szavai a lehető legtömörebben és a legtalálóbban foglalják össze mindazt, amit e nagykárolyi magyar közösség számára ez az óvoda jelent: „Nekünk a Kárpát-medencében három fő ellenségünk van: az egyik az elfogyás réme, a demográfia, a második a könnyebb megélhetés lehetőségével csábító gazdasági emigráció, a harmadik az asszimiláció… Nagykároly a második olyan állomás, ahol a református álmok találkoztak a magyar kormány óvodaépítési álmaival. Ma egy új óvodát adunk át, egyikét annak a 150 magyar óvodának, amelyeket a magyar kormány épít szerte a szomszédos országokban. Jelképes az, hogy a félig kész templomból jövünk ide, és a félig kész Kálvin-központból avathatjuk ezt az óvodát, hiszen a reformátusság immár ötszáz éve elválaszthatatlan része a magyar kultúrának és a nemzeti önazonosságnak. A gyermekek itt találkoznak először intézményes keretek között a magyar anyanyelvvel, a magyar mesevilággal s ezen a páratlanul gazdag mesevilágon keresztül a magyar kultúrával. Ez a mostani új óvoda - együtt a többi épülővel, illetve a 450 megújulásra váró magyar óvodával - egyúttal azt is jelképezi, hogy Magyarország egyre biztosabb pontja a Kárpát-medencének és Európának, és évről évre egyre erősödik. Természetes, hogy ha nekünk otthon több forrásunk van, abból részeltetni kívánjuk a határokon kívül élő magyar közösség tagjait is… Mi egységes magyar nemzetben gondolkodunk a Kárpát-medencében, mert határoktól függetlenül meggyőződésem, hogy a haza akkora, amekkora szenvedéllyel szolgáljuk.”

A gyülekezet hosszú évek óta tartó erőfeszítéseihez csatlakozva Magyarország kormánya és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület mellett a helyi vezetőség támogatása, vállalkozók, cégek, magánszemélyek adományai, felajánlásai is lehetővé tették azt, hogy kész legyen az óvoda kívül-belül. Azóta a gyermekeket egy olyan tanintézmény várja, amely mindenben megfelel az uniós elvárásoknak. Felszerelt tantermek, amelyeket hálóteremmé alakíthatnak, korszerű étkezde, felszerelt konyha, illemhelyek, mosdók, udvar és játszótér is rendelkezésére áll a gyermekeknek. Illesse Isten után hála és köszönet a magyar kormányt és az egyházkerület munkatársait, valamint mindenki más támogatót, hogy a vasárnap átadott új óvoda-épülettel is megvalósult egy olyan álom, amit korábban anyagi erőforrások híján a gyülekezet felfüggesztett. Soli Deo gloria!