KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386
2023 május 17.

Az egyházkerület Csillagocska bölcsődéje

Farkas Zsolt
A Kárpát-medencei óvoda és bölcsőde építési és fejlesztési program olyan intézményes fejlesztést hozott az egyházkerület területén, amelyre korábban nem volt példa.
Az egyházkerület Csillagocska bölcsődéje

A Kárpát-medencei óvoda és bölcsőde építési és fejlesztési program olyan intézményes fejlesztést és fejlődést hozott az egyházkerület területén, amelyre korábban nem volt példa. Sok szolgálatra kész gyülekezet és közösség végre lendületet kaphatott és azt az identitásmegtartó szolgálatot, amelyet eddig saját erőforrásai szerint legtöbbször kicsiben folyatott, most kereteket kapva kiteljesíthetett. Egyházkerületünk területén több helyen épülhettek óvodák és bölcsődék, megújulhattak, kibővülhettek, modernizálódhattak régebbi ingatlanok, amelyek sokkal jobb feltételeket és körülményeket biztosítottak, mint korábban vagy akár, mint más hasonló tartalmú intézmények. 

Ennek szervezésében, lebonyolításában és működtetésében kiemelt rész jutott a Királyhágómelléki Református Egyházkerületre. Nyugodtan mondhatjuk, hogy az elmúlt évtizedek legösszefogottabb programjáról van szó, amely Partium szerte meghozta gyümölcsét, hiszen a Kerület vezetésével megterveztetésre, kivitelezetetésre és működtetésre kerültek ezek az ingatlanok. Az Kárpát-medencei óvodaprogram első körében ezek az intézmények Szatmárnémetiben (a Németi, szamosnegyedi és kültelki gyülekezetekhez kapcsolódva), Nagykárolyban (a kertvárosi gyülekezethez kapcsolódva), Krasznán, Mezőtelkiben, Resicabányán és Nagyváradon a Réti gyülekezethez és az Egyházkerülethez kapcsolódóan valósultak meg.

Az Egyházkerület is, mint önálló jogi intézmény felvállalt egy bölcsődei építkezést, ami történetesen a Kerület udvarán valósult meg. Az püspökség nem volt tulajdonosa a teleknek, így azt meg kellett vásárolni. Nagyvárad szívében egy több, mint kétezer négyzetméteres ingatlant bekebelezni, hatalmas értéket képvisel, ha még bölcsődét is építhetünk rá, az már egyenesen főnyeremény. Miután beszerzésre kerültek az engedélyek és elkészült a kiviteli terv elkezdődhetett a tényleges építkezés. Nagyon nehéz volt az alapozás, hiszen a telken régen egy hatalmas gyárépület volt, aminek az alapjai nagyon ményen voltak a földben, így annak eltávolítása meggyengítette a talajt. Először szükséges volt a talaj megerősítése, feltöltése, döngölése több rétegben, ami nem nyerte el a szomszédság tetszését. 

Eléggé elhúzódott ez a rész, azonban a következő fázisok már akadálymentesen folyhattak. Elkészült az alapozás, felhúzásra kerültek a falak, megépítettük a tetőt, majd jöttek a szerelések, festés, befejezés. Gyönyörű népi motívumok kerülhettek a falakra, így nemcsak bölcsődéről beszélhetünk, hanem egy olyan épületről, ahol népünk értékeivel látható módon is találkozhatunk. A beruházás értéke azóta is látható, hiszen mindig sok az érdeklődő és a beiratkozó, így az elkövetkező időszakban biztosított az oktatás és így a megmaradás lehetősége Nagyváradon.