KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386

Egyházmegyei kórustalálkozó Nagyvárad-Újvároson

Orosz Otília Valéria
A Bihari Református Egyházmegye 26. kórustalálkozóját tartották meg szombaton délelőtt a Nagyvárad-újvárosi református templomban. A kívül-belül nemrég megújult istenháza és a gyülekezet mintegy háromszáz kórustagot látott vendégül.
Egyházmegyei kórustalálkozó Nagyvárad-Újvároson

A Bihari Református Egyházmegye 26. kórustalálkozóját tartották meg szombaton délelőtt a Nagyvárad-újvárosi református templomban. A kívül-belül nemrég megújult istenháza és a gyülekezet mintegy háromszáz kórustagot látott vendégül. Tizennégy gyülekezeti kórus és a Bihari Lelkészkórus dicsérte énekszóval Istent, hálát adva az elmúlt 26 évért és megemlékeztek az újvárosi dalárda megalakulásának 130-ik évfordulójáról is. Az istentiszteleten Mikló Ferenc esperes hirdetett igét.

„Magasztaljátok az Urat, hívjátok segítségül az ő nevét, hirdessétek a népek között az ő cselekedeteit! Énekeljetek neki, zengedezzetek neki, beszéljétek el minden ő csodatételét”- hangzott az ige a 105. zsoltárból. A hálaadó Istent dicsőítő szív mindig örül az elvett javaknak és soha nem válhat önteltté. Az Istenbe vetett hit mindig kultúrát nevel. Református hitünk és magyar kultúránk összetartozik. Az igazi éneklés mögött ott kell, hogy legyen a hit, amelyet minden körülmények között meg kell tartani. A világ ma a legdurvább módon próbál betörni az egyházak, az egyházban munkálkodók életébe. Az éneklésnek nem szabad háttérbe szorulnia. Nagyszüleink kívülről tudták a zsoltárokat. Énekeink vigasztalnak, bátorítanak, erőt adnak. Az istentiszteleti szolgálat legkülönbözőbb területein mindig ott vannak a kórustagok. Meg kell emlékeznünk az egyházat fenntartó, Istent dicsőítő elődökről is, akik éneklésükkel az Isten ügyét szolgálták, úgy, mint az újvárosi dalárda tagjai is ezelőtt 130 esztendővel – mondta az esperes. Szószéki igehirdetésének végén Jeremiás próféta szavaival buzdította a gyülekezetet: „Álljatok ki az utakra és nézzetek szét, kérdezősködjetek az ősi ösvények után, melyik a jó út, és azon járjatok, akkor nyugalmat találtok lelketeknek.” Jer 6,16.

Az igehirdetést követően Herdeán Gyöngyi parókus lelkész köszöntötte a vendégeket, majd Mikló Ferenc esperes vezette le a találkozót. Elsőként a Bihari Egyházmegye Lelkészkórusa szolgált. Elhangzott W. Romero-Déri Balázs: Mindörökké hű az Úr, egy spirituálé valamint Pitoni: Cantate Domino című műve. A kórust Szigeti Ferenc Ernő lelkipásztor vezényelte. Biharszentjános énekkara Berkesi Sándor Ó, terjeszd ki, Jézusom és Draskóczy László Úr lesz a Jézus mindenütt című énekfeldolgozását adta elő Nagy Zita borsi kántor vezetésével. A Nagyárad-réti Sztárai Mihály vegyeskar Csorba István A hála éneke valamint Gárdonyi Zoltán Szép könyörgés című művét énekelte Márkus Zoltán karnagy vezetésével. A Csillagfény kórus reneszánsz kori énekeket választott. G. Gastoldi Öröm van nálad valamint Benedetto Marcello A teremtő dicsérete című művét énekelte, szintén Márkus Zoltán vezetésével. Biharpüspöki Hitbástya énekkara Gárdonyi Zoltán Tartsd meg hazánkat, Isten kezdetű kánonját és Ádám Jenő Krisztus feltámadott című feldolgozását adta elő Szakács Zselyke vezetésével. Bors énekkara a 77. zsoltárt – Az Istenhez az én szómat valamint Draskóczy Zengd Jézus nevét kezdetű énekfeldolgozását énekelte Nagy Zita vezényletével. Az élesdi Hozsanna kórus Berkesi Tégy Uram, engem áldássá és Krisztus Úr, a nagy király kezdetű spirituálét adta elő Kajántó Judit vezetésével. Feketeerdő énekkara a Messze napkeletről és Kínos keresztfádon kezdetű hitvalló énekeket adta elő Schneider Piroska vezetésével. Hegyközcsatár énekkara az Ébredj, bizonyságtévő lélek és a Jézus, te égi szép, tündöklő fényű név kezdetű feldolgozásokat énekelte Spurigán Zoltán vezetésével.

Jákóhodos énekkara a Jöjj, az Úr vár reád és Áldó hatalmak oltalmába rejtve kezdetű énekeket adta elő, Szigeti Ferenc Ernő vezényelte. Kisnyégerfalva énekkara Lithenius Esti könyörgés, valamint a Hagyjad az Úr Istenre kezdetű Bach-korált énekelte Oláh Sándor vezetésével. Nagyszalonta énekkara az Úrnak szolgái mindnyájan kezdetű zsoltár egyik feldolgozását és Ádám Jenő Krisztusom, kívüled kezdetű művét énekelte Rápóti Ildikó vezetésével. Nagyvárad-Csillagváros nemrég alakult énekkara előadásában felcsendültek: A pünkösdnek jeles napján és J. Crosby-A. L. Buttler: Megváltva kezdetű énekek, Kozma Gyula hangszerelésében, közreműködött Kozma Éva orgonán és Gáti Sándor oboán. A kórust Vincze Zoltán lelkipásztor vezette. Ezt követte Nagyvárad-Olaszi énekkara, a Jövel, Szentlélek Isten és Ébredj, bizonyságtévő lélek című énekeket Kiss Huba Ernő vezényelte. Végül a házigazda Nagyvárad-Újváros énekkarának előadásában elhangzott: Áldjad én lelkem a dicsőség erős királyát, egy angol énekeskönyvi feldolgozásban és az Ír áldás, ismeretlen szerző műve.

A tizenöt énekkar végül együtt adta elő Gárdonyi Zoltán Mondjatok dicséretet című kórusművét, a szerző születésének 110. és halálának 30. évfordulója apropóján. Vezényelt Kozma Gyula, orgonán kísért Józsa Domokos. Emléklapok, zászlószalagok kiosztása után a templom udvarán szeretetvendégségre került sor, ahol ismerősök találkoztak, beszélgettek, örvendezve a szép, ünnepi együttlétnek. A bihari egyházmegye 26 éve minden esztendőben megrendezte az énekkarok találkozóját. Ez alatt az idő alatt a kórusok is sokat fejlődtek. A kis létszámú énekkarok is igényes repertoárral, kidolgozott, szép énekléssel vettek részt, öröm volt hallgatni mindenki előadását. Egymástól tanulva, egymás által fellelkesülve, a sok szép énekkel feltöltődve, a hétköznapokra is elegendő lelki útravalóval távozott mindenki. Mikló Ferenc esperes megköszönte a kórusok szolgálatát, kitartását, úgy is, mint leköszönő esperes, hiszen hamarosan nyugalomba vonul. „Meglásd, újra látjuk egymást, szent kezében őrizzen meg Ő” – csengett a lelkekben az ősi ír áldás. Hisszük, lesz találkozásunk a jövőben is, Isten kegyelméből. Köszönet illeti a szervezőket, a segítő kezeket, a Királyhágómelléki Református Egyházkerületet, a Bihari Református Egyházmegyét és a Nagyvárad-Újvárosi Református Egyházközséget az anyagi támogatásért.

Orosz Otília Valéria