KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386

Diplomaosztás a teológián

ÁBRÁM ZOLTÁN
Az eredményes teológusoknak kijáró oklevelek és a velük járó jutalomkönyvek kiosztását az immár bevált hagyomány szerint az ötven és hatvan évvel ezelőtt végzettek számára arany- és gyémántdiplomák átadása követte.
Diplomaosztás a teológián

„Az Úrnak irgalmát örökké énekled” – így kezdődött a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet évzáró ünnepélye, melyen Kiss Jenő egyetemi tanár végezte a szolgálatot. Kállay Dezső rektor beszámolójában az intézet megbízható minősítését, a mesterképzés akkreditációját, a bővülő partnerségeket, a diákmobilitás gyakorlatát és a közel huszonötezer kötetes könyvtár gyarapításának jelentőségét hangsúlyozta. A tavaly fennállásának 120. évfordulóját megünneplő intézetben a tavalyi évben 145 református, unitárius és evangélikus hallgató képzését összesen 13 főállású tanár, továbbá társult és óraadó oktatók biztosították.

A teológia vegyeskarának énekét követően (karnagy: Benkő Tímea egyetemi oktató) a legjobb tanulmányi eredmények és legkiemelkedőbb szolgálatok méltatása és díjazása következett. Csak két nevet emelek ki: Madaras Mihály Attila, a végzős évfolyam legjobb tanulmányi eredményű hallgatója, valamint a harmadéves évfolyamelső Gál Enikő, aki a hat évet összegezve a legjobb évvégi osztályzat elérője. Közvetlen beszédet tartott a végzősök képviseletében Benedek Csongor, aki a tanári kar hozzáállását méltatta, és Isten gazdag áldását kérte mindannyiukra. Az eredményes teológusoknak kijáró oklevelek és a velük járó jutalomkönyvek kiosztását az immár bevált hagyomány szerint az ötven és hatvan évvel ezelőtt végzettek számára arany- és gyémántdiplomák átadása követte. A tucatnyi megjelent nevében Ábrám Sámuel tartott köszönőbeszédet, melyben töretlen szerénységre és hitre buzdította az ifjúságot. „Ha az Isten velünk, kicsoda ellenünk?” – zárta szavait, majd végső ima és ének, áldás és himnuszéneklés zárta a felemelő ünnepséget.

A Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet nemrég szépen felújított dísztermében jelképes a szószék feletti felirat a két nagy protestáns fejedelem, Bocskay István és Bethlen Gábor festményei által közrevéve: „Verbum caro factum est.” Legyen az ige testté ünnepeinkben és mindennapi életünkben egyaránt!