KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386

Fejlődik a missziói gyülekezet

KRE
A megalakulás óta Oláhszentmiklóson imaházat, Köröstarjánban egy kisebb templomot építhettünk. A gyülekezet szépen növekedett, ma már több mint 120 lélek tartozik a lelkes közösséghez és minden évben sikerült valamit megvalósítanunk.
Fejlődik a missziói gyülekezet

Fejlődik a missziói gyülekezet

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület legfiatalabb gyülekezete a Toldinagyfalui Református Missziói Gyülekezet. 2007. február 17-én mondta ki a közgyűlés a megalakulást, akkor 99 hívével.  Missziói gyülekezet, ami azt jelenti, hogy Nagyvárad és Nagyszalonta között, a határ mentén öt faluból tartozik hozzá: Szentandrás, Köröstarján, Körösgyéres, Rojt és Oláhszentmikós. Mivel Oláhszentmiklós és környéke Toldi birtok volt, erre való tekintettel választottuk a gyülekezet nevét. A megalakulás pillanatában semmilyen tulajdona nem volt az egyházközségnek, istentiszteleteinket szabadtéren illetve magánházaknál tartottuk azoknak a híveknek, akik anyagi nehézségeik miatt, főleg Nagyváradról menekültek ezekre a többségében románok által lakott településekre, hiszen itt nagyon olcsón vásárolhattak ingatlanokat. A megalakulás óta Oláhszentmiklóson imaházat, Köröstarjánban egy kisebb templomot építhettünk. A gyülekezet szépen növekedett, ma már több mint 120 lélek tartozik a lelkes közösséghez és minden évben sikerült valamit megvalósítanunk.

A köröstarjáni templom szomszédságában 2016-ban eladásra került egy nagy telek, ami számunkra nagyon kedvező lehetőségnek tűnt, hiszen a templom telke mindössze 230 négyzetméter. Minden évben rendezünk szabadtéri bibliaheteket, különböző eseményeket a magyarság számára, ezt eddig bérelt területen tehettünk meg. Elhatároztuk, hogy megvásároljuk a telket, amelyet 2017 nyarán sikerült kifizetnünk Magyarország Nemzeti Kormányának támogatásával. A projekt megvalósításában és lebonyolításában a Bethlen Gábor Alap nyújtott óriási segítséget.  A telek ezeregyszáz négyzetméter, megfelelő arra, hogy a templom árnyékában minden olyan tevékenységet lefolytathassunk, amely által a magyar közösséget szolgálhatjuk.

Szolgálatunk nemcsak a hit és az egyház megtartására tekint, hanem egyben a magyarság értékeinek megőrzésére is Dél-Bihar eme szórvány vidékén. A telek megvásárlása lehetővé tette, hogy ez a tevékenység erősödhet, hiszen ezáltal még több lehetőség nyílik arra, hogy különböző rendezvények által végezhessük feladatunkat. Ennek fényében mondunk köszönetet Magyarország Nemzeti Kormányának valamint a Bethlen Gábor Alapnak.