KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386

Ingyenes szűrővizsgálat

KRE
a központi idegrendszeri károsodással élő mozgássérült csecsemők, gyermekek és felnőttek számára
Ingyenes szűrővizsgálat

A közismert néven Pető Intézet (Semmelweis Egyetem Pető András Kar) munkatársai, a Magyar Kormány, a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével szervezi a Kárpát-medencében a mozgássérült gyermekek és felnőttek konduktív fejlesztését, rehabilitációját, habilitációját.

Helyszín: Nagyvárad-Őssi Mentálhigiénés Központ, Nagyvárad, Pop de Basesti utca 5. szám

Időpont: 2019. január 16-17.

Jelenleg a Magyar Kormány, a Nemzetpolitikai Államtitkárság, az EMMI és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával a Semmelweis Egyetem Pető András Kara, a Partium területén is bővítheti munkáját.

Kiknek javasolt a program rendelésére történő jelentkezés?

Gyermekek (0,5 éves kortól) akiknél terhesség alatt, vagy szülés közben vagy közvetlen utána érte őket központi idegrendszeri károsodás (oxigén hiányos állapot, agyvérzés, agyinfarktus..) és ennek következtében mozgáskorlátozottság alakult ki, és a következő kórképeket mutatnak:
Diplégia
Hemiplégia
Tetraparézis
Ataxia
Athetosis
Spina-bifida

megkésett mozgásfejlődés (nincs diagnózisa)
Felnőttek konduktív fejlesztése, re/habilitáció: a felnőtt korú népességben egyre gyakrabban előforduló neurológiai kórképekben:

CP
Sclerosis multiplex
Parkinson-kór
Stroke
Koponyasérülés utáni állapotban
Nagyváradon tanácsadást szervezünk, aminek eredményeként 3 hetes intenzív konduktív pedagógiai fejlesztő, re/habilitációs programokat tartanánk.

A Pető-módszer, a konduktív pedagógia olyan komplex fejlesztés, mely az egész személyiséget, az egész embert veszi figyelembe. A konduktív pedagógiai fejlesztés, rehabilitáció nem egy passzív eljárás, hiszen elsősorban a gyermek, a felnőtt aktivitására épít. A mozgásfejlesztés mellett fontosnak tartjuk a részképesség zavarok fejlesztését is (orientációs képesség, kommunikáció).

Felvidéken a Pető András Kar közvetlen partnere a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége.

A program megvalósítását a Magyar Kormány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja.

Az első rendelésre, tanácsadásra Magyarországról Csuka Pál vezetőkonduktor, valamint Csuka Pálné és Makk Ádám szaktanácsadó konduktorok vesznek részt.

Budapest, 2018.12.05.

Csuka Pál

Kárpát-medencei Határon túli Magyarok konduktív fejlesztéséért

program vezetője