KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386

Szakképzés a Lorántffyban

KRE
A nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium a 2014-2015-ös tanévben nyitott a szakképzés középiskolai formája felé és a munkaerőpiac igényeihez igazodva beindította az elektrotechnikai szakot.
Szakképzés a Lorántffyban

A szakképző iskolák két alaptípusa működik hazánkban, a szakiskola és a szakközépiskola. Mindkettő a közoktatási rendszer része. A tanulók az általános iskola elvégzése után kerülnek ezekbe az iskolákba, ahol általános műveltségi ismereteket és szakmai alapozást kapnak, majd ezt követi a szakma tanítása.
Az iskolai rendszerű szakképzés feladata a szakmai vizsgára történő felkészítésen kívül az életben való sikeres boldogulásra történő felkészítés és a tanuló életkori sajátosságához igazodó nevelés.
A szakközépiskolákban az elvégzett 4 évet érettségi vizsga zárja, majd ezt követően nyújt lehetőséget az intézmény a szakmai kompetencia vizsgára.
A nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium a 2014-2015-ös tanévben nyitott a szakképzés középiskolai formája felé és a munkaerőpiac igényeihez igazodva beindította az elektrotechnikai szakot.
A siker kulcsai
Az első kulcs: korszerű tanműhelyek kialakítása.
A gyakorlati képzés első szakaszában az iskola tanműhelyi oktatást biztosít. A tanműhelyben történő gyakorlati oktatás azért fontos, mert itt mérnöktanárok, tehát pedagógusok foglalkoznak a diákokkal, s a szakmai ismeretek mellett nagy szerepet kap az ebben a korban nélkülözhetetlen nevelés is. Az alapozó szakmai műhely-gyakorlatok célja a munka világának bemutatása és a résztvevők felkészítése a szakképző évfolyamokra.
A tanműhelyek kialakításában hatalmas segítséget kapott a tanintézet Magyarország Kormányától, valamint jöttek még támogatások a Kárpát-medencei Református Oktatási Alaptól, vállalkozóktól, magyarországi iskoláktól.
A második kulcs: olyan szakoktatói személyzet biztosítása, amelyik a legmagasabb szinten ismeri a szakirány elméleti és gyakorlati oldalát és kész, valamint képes ezt a tudást a fiatal generációnak átadni.
Megtalálni az ágazatban dolgozó mérnökök közül azt, aki a tanári pályához szükséges pedagógiai modul birtokosa, vagy kész vállalni, hogy megszerezze azt eleinte nehéz feladatnak bizonyult. Talán ennél is nagyobb kihívás volt olyan szakembert találni, aki kész a jó bérezést nyújtó biztos állását elhagyni, hogy az új nemzedéket nevelje a szakma fortélyaira.
Nagy segítség volt az arra alkalmas szakemberek megnyerésében, hogy a tanári pályán garantált igen alacsony kezdő bérezést az iskolát támogató Egyházkerület ki tudta egészíteni Magyarország Kormányának támogatásából biztosított fizetéspótlékkal.
Beleszeretni a szakmát a lelkükbe.
A következetes és hittel végzett keresés fáradalmai megadták megtalálni azokat az szakembereket, akik az elvárásoknak megfeleltek és akik az iskola mellett elköteleződni vágytak.

Az irányukba támasztott szakmai követelményeken túl, elvárás volt, hogy a tanterveken túlmutató részleteket is mutassák fel a reájuk bízottaknak.
Saját szakmai kapcsolataikra alapozva tanulmányi kirándulásokat, rendkívüli műhely-gyakorlatokat és projekt foglalkozásokat készítettek elő és valósítottak meg, amelyek során valós munkakörülmények között, a gyakorlatban tudták a szakma szépségeit, az abban rejlő lehetőségeket felmutatni diákjaiknak, vagy olyan lehetőségeket mutattak fel azoknak, amelyek a szakmán belüli továbbtanulás, szakosodás kínálkozó lehetőségeire hívták fel figyelmüket. Így megmutatták, hogy a becsülettel végzett, minőségi eredményeket termelő munkából meg lehet élni itt a szülőföldön.

Szűcs Éva előadótanácsos