KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386

Hegyközcsatári templomfelújítás

Forró László
Miklós Csaba hegyközcsatári lelkipásztorral beszélgettünk a kezdésről.
Hegyközcsatári templomfelújítás

Hegyközcsatár

"Nem hivatalos vizitáció"

A hegyközcsatári református templom, a Királyhágómellék leginkább tönkrement templomai közé tartozik. Hosszú ideje próbálkoztak nagyobb összegre pályázni, de rendre vagy kudarcot vallottak, vagy pedig jelentéktelen összegeket sikerült elnyerni. Most eljött az ideje, hogy a Püspökség lebonyolításával, a Magyar Kormány támogatásával fel tudják újítani a templomot.

Miklós Csaba hegyközcsatári lelkipásztorral beszélgettünk a kezdésről.

A Presbitérium döntése, és a letett pályázatban megfogalmazottak szerint a templom teljes körű felújítását kezdik el október folyamán. Azaz ki kell cserélni a tetőszerkezetet, a bádog helyett pedig cseréppel födik újra, ki kell javítani a tornyot, ki kell cserélni a villamoshálózatot, új padlót kell letenni, a falakat salétrommentesíteni kell, újravakolni kívül-belül, újrarakni a téglából készült szószéket és legvégül új kazettás mennyezetet, valamint új bútorzatot kell csináltatni.

A templom felújítása 1.300.000 lejre, a famunkák pedig 90.000 lejre rúgnak. Ezt teljes egészében a Magyar Kormány finanszírozza.

A gyülekezet önerejére szükség van. A nyáron befejezték a kápolna felújítását és korszerűsítését és tervezik az orgona felújítását.

Jelenleg a legkisebb gondot az anyagiak jelentik. A pénzt megnyerték, annak adminisztrációját az Egyházkerület bonyolítja. Viszont a gyülekezet megfogyatkozott. A koronavírus miatt általában harmincan-nagyvenen járnak templomba, szünetelnek a biblia- és vallásórák. A kátéoktatás online formában zajlik, igen kis hatékonysággal, hisz az ifjak élőben sem tanulnak tisztességesen, nemhogy online.

Összességében: a Hegyközcsatári Református Egyházközség intézményi mivoltában kiemelkedő szinten működik, templomos gyülekezetként pedig megfeleződött.

Forró László

főjegyző