KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386

Ünnepi istentisztelet és könyvbemutató Nagyvárad-Olasziban

WE
Vasárnap délelőtt, 2021. május 30-án a Nagyvárad-Olaszi templomban Adorjáni Dezső, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke mutatta be egyházkerületünk elöljárójának, Csűry István püspöknek a könyvét. 
Ünnepi istentisztelet és könyvbemutató Nagyvárad-Olasziban

Vasárnap délelőtt, 2021. május 30-án a Nagyvárad-Olaszi református templomban Adorjáni Dezső, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke mutatta be egyházkerületünk elöljárójának, Csűry István püspöknek a könyvét, amely A békesség kötelékében címmel a tavalyi esztendőben, a világjárvány alatt jelent meg. Mivel a pandémia miatt eddig nem volt alkalom a könyvbemutatóra, most a Festum Varadinum rendezvénysorozatot záró istentiszteletet követően került erre sor.

A Szentháromság vasárnapi ünnepi ökumenikus istentiszteleten a házigazda Dénes István Lukács lelkipásztor-esperes köszöntötte a gyülekezetet, a vendégeket – a testvéregyházak képviselőit, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület előadótanácsosait, valamint a közéleti személyiségeket, Cseke Attila minisztert és Szabó Ödön parlamenti képviselőt.

A Jelenések könyve 3, 15-16 alapján Adorjáni Dezső püspök hirdette Isten igéjét, emlékeztetve a gyülekezetet, hogy a keresztyén hitet és kultúrát különösen fontos megvédeni abban az Európában, amely lagymataggá vált, pedig „az a hit, amely forró, képes lelki értelemben lángba borítani a világot”. Isten elutasítja a langyosságot és a képmutatást – eleven, élő hitre van szükség. A püspök idézte Kirkegaard gondolatát, aki azt írta, hogy „Az igének ne csak hallgatói legyetek. A józan ember az, akinél a megértést és a megtérést mindjárt a tett követi. Krisztust nem bámulni, hanem követni kell.”

Az istentiszteletet követően ismertette Csűry István püspök könyvét, ráirányítva a figyelmet arra, hogy a kötetben sokféle műfaj keveredik, hiszen esszék, tanulmányok, levelek, prédikációk, különböző könyvekhez írt előszók és pásztorlevelek is vannak a könyvben. Olyan ez, mintha egy mozaikot néznénk, amely sok apró részletből áll, de a sok különböző részből kirajzolódik a sokkal nagyobb kép, az egyház képe. Ugyanakkor a sorok között felsejlik a szerző emberi arca, aki mély teológiai látással minden helyzetben az Isten kegyelmében bízó ember békéjében hirdeti az igét.

Cseke Attila miniszter – aki egyébként a Nagyvárad-olaszi gyülekezet aktív tagja – rövid köszöntésében üdvözölte a gyülekezetet, és abbéli reményének adott hangot, hogy a tavalyi kényszerszünet után a Festum Varadinum ünnepségsorozat, amelyet immár a 29. alkalommal rendeztek meg, a következő esztendőkben tovább folytatódik, és sok tartalmas percet tartogat még a nagyváradi magyar közösség számára.

Csűry István püspök áldás előtti zárszavában az igehirdetés tanítására reflektálva elmondta, hogy valóban, a keresztyénségét megtagadó Európa beteg, a világ lelke beteg, és az Istentől elforduló ember lelke – járvány nélkül is – beteggé válik. Ő az igehirdetéseivel, de írásaival is elsősorban gyógyítani akar, mindenkor a kiutat keresi, a megoldás felé tereli a gondok között gyötrődő emberi lelket. Ezért öröm számára, hogy ez a gyűjteményes kötet napvilágot látott, és immár a szélesebb közönség is megismerheti.

Áldás után himnusszal zárult az együttlét. Istené legyen a dicsőség!

(W.E.)

Csűry István: A békesség kötelékében. Kiadja a Királyhágómelléki Református Egyházkerület, 2020. Kötve, 224 oldal. Szerkesztette Wagner Erik. 35 lejért megvásárolható a Királyhágómelléki Református Egyházkerület székházában (Nagyvárad, Sulyok István u. 9. szám) vagy megrendelhető a press@krek.ro emailcímen.