KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386

Bölcsődét avattak Szalárdon, óvodát adtak át Mezőtelkiben

erdon.ro
A magyar kormány támogatásával épült Féltőn Szerető Református Bölcsőde a szalárdi egyházközség tulajdonában lévő új épületben
Bölcsődét avattak Szalárdon, óvodát adtak át Mezőtelkiben

Forrás: erdon.ro

Szerző: Ciucur Losonczi Antonius

A magyar kormány támogatásával épült Féltőn Szerető Református Bölcsőde a szalárdi egyházközség tulajdonában lévő új épületben, 330 négyzetméteren, húsz magyar gyereknek biztosít majd ősztől magas színvonalú elhelyezési és oktatási lehetőséget. A beruházás összértéke 125 millió forint volt, az épülethez a telket az egyházközség biztosította.

A szalárdi református templomban zajlott péntek délelőtti istentiszteletet megelőzően Grezsa István miniszteri biztos portálunknak azt nyilatkozta: öt év elteltével most már a hajrájába lépett a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program. Néhány nagyvárosi helyszínen vannak még csak telekszomszédsági viták, ami miatt egy-két intézménynek az átadása várhatóan elhúzódik 2023-ig. A Királyhágómelléki Református Egyházkerülettel való együttműködés harmonikusnak mondható, hiszen 26 intézményt vállalt, mely közül húsz új és hat felújított. Lényegében a vége felé járnak, ami ezek átadását illeti, bár még egy-két helyen, például Örvénden és Tenkén a források nem érkeztek meg az egyház számlájára, de bíznak benne, hogy április 3-át követően, amint az új kormány munkába lép, minden folytatódik tovább. Telkiben az óvodafelújítás azért fontos, mert a közeli települések lakóinak is lehetőségük nyílik arra, hogy magyar óvodába járassák a gyermekeiket. „Az biztos, hogy a magyar nemzetpolitika és a KREK közt a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program a legjelentősebb, de ne feledkezzünk meg a templomfelújításokról és más, gazdasági jellegű együttműködésekről sem. Rendkívül szerteágazó ma a magyar kormány és bármelyik történelmi magyar egyház közti együttműködés. Huszonhat intézményt vállalt a Felvidéki Református Egyház is, illetve természetesen a méretéből fakadóan a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye sokkal több intézmény építésében és korszerűsítésében érintett. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével is jó a kapcsolatunk, a kárpátaljai pedagógus-szövetséggel való együttműködésünk pedig különösen felértékelődött az ukrajnai háborús helyzetben” – közölte Grezsa István. Hozzátette: nyilvánvaló, hogy egy olyan magyar önépítésről van szó minden esetben, melynek az alapjai erősödnek a bölcsődei és óvodai fejlesztésekkel. Kiművelt emberek, mezőgazdasági szakemberek sokaságában érdekeltek a bölcsődétől az egyetemig, akik mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy határoktól függetlenül egységes magyar nemzetben tudjunk gondolkodni, fogalmazott a miniszteri biztos.

Varga Botond lelkipásztortól megtudtuk: amikor felmerült, hogy Magyarország nemzeti kormányának óvodafejlesztési programja keretében Szalárdon is létesüljön új intézmény, épp az újonnan felépült napközi óvoda átadása után voltak. A nagyváradi református bölcsőde már megálmodott terv volt, így ők is ezt kérték: épüljön náluk is hasonló intézmény. Szükség van rá, hisz a gyülekezetben megkeresztelt, és azon felül a községben megszületett más felekezetű gyermekek számát tekintve elmondhatják, van folytonosság. Két évvel ezelőtt a teljes lezárás alatt kezdődött az építkezés egy olyan telken, amely hajdanán is oktatási intézménynek adott helyet – a valamikori református leányiskola és tanítói lak helyén épült fel a mostani bölcsőde. Így, néhány évtizednyi kényszerű kihagyás után újra az oktatást szolgálja az az udvar, ahol a még ma is emlékezők beszámolói szerint egykor gyülekezetük gyermekei a betűvetést tanulták. „Az Úr, akinek a neve Féltőn Szerető, valóban féltőn szerető Isten – olvashatjuk Mózes második könyvében az isteni bemutatkozást. A presbitériummal egyetértve ezt a nevet választottuk a templom szomszédságában felépült bölcsődének, mert kifejezi mindazt, amit az épület és az intézmény létével üzenni szeretnénk a 21. századnak” – közölte a lelkész. Az ünnepi istentiszteleten Csűry István püspök szolgált, felléptek a gyülekezet kórusának tagjai és a magyar tagozatos napközisek. A jelenlevőket köszöntötte még Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő és Dénes István Lukács esperes.

Péntek délután Mezőtelkiben a felújított református óvodát adták át, ami egy korábban már működő intézmény felújítását jelentette. Az óvoda egy csoporttal, azaz 20–25 gyerekkel működik. A magyar kormány által eszközölt beruházás 34 millió forintba került. Az intézmény fontosságát jelzi, hogy a környező három településről (Telegd, Mezőtelki és Pósalaka) a magyar gyermekeket van hova óvodába járatni. A templomi ünnepségen Csűry István szolgált, felléptek a helybeli gyerekek, és a jelenlevőket Major Ernest Dániel lelkipásztor, Szabó Ödön képviselő, Demeter Katalin konzul és a Florin Cazan céckei polgármester köszöntötték.