KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386

Zilahi Református Kollégium

KRE
A Zilah belvárosában található telek megvásárlásával olyan oktatási intézményt megépítésére nyílik lehetőség, amely kialakításával véget ér az az időszak, amelyben a kollégium diákjai idegen épületben tanultak.
Zilahi Református Kollégium

Frissítés: 2022-ben az építkezési engedély is megvan immár az új épülethez.

Eredeti hír:

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület területén három református kollégium működik: Szatmárnémetiben, Nagyváradon és Zilahon. Az első kettő a püspökség saját épületében, az utóbbi, vagyis a zilahi pedig egy külvárosi ipari iskola volt bentlakásában, ugyanis az állam által elkobzott épület visszaszolgáltatására még mindig nem kerülhetett sor.

 Magyarország Nemzeti Kormányának, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT-nek köszönhetően a 2017. szeptember 22-én megkötött adásvételi szerződés alapján sikerült megvásárolnunk Zilah belvárosában egy 5417 négyzetméteres telket, ami lehetőséget biztosít arra, hogy az elkövetkezendő időszakban egy olyan iskolai komplexumot alakítsunk ki, amely megfelelő körülményeket és minden követelménynek megfelelő épületet biztosít azon diákok számára, akik egyházi iskolában folytatják tanulmányaikat. 

A Zilah belvárosában található telek megvásárlásával a Királyhágómelléki Református Egyházkerületnek egy olyan oktatási intézményt megépítésére nyílik lehetősége, amely kialakításával véget ér az az időszak, amelyben a Wesselényi Református Kollégium diákjai idegen épületben tanultak. Reményeink szerint ez az iskolai komplexum idővel bentlakással és konviktussal is bővülni fog, így a vidéki fiatalok is lehetőséget kapnak arra, hogy az egyházi iskola diákjai legyenek. A kor követelményeinek mindenben megfelelő épület előnyein túl ez azért is fontos, mert a kollégiumban eltöltött évek a református szellemiséget is megerősíthetik bennük, amely felnőtt korukban a megmaradás erőforrását jelenti. Isten áldása legyen a támogatók és a használók életén és szolgálatán!

Támogatás adatai

Támogatás célja: „Királyhágómelléki Református Egyházkerület Zilahi Wesselényi

                            Református Kollégiuma telekvásárlása”

Támogatás azonosítója: EGYH-KCP-17-P-0077

Támogatás összege: 125.000.000 forint