KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386
2023 május 5.

Megvalósult álom: a felújított hiripi templom

Keresztúri Sándor Zsolt, hiripi református lelkész
A mindössze százhúsz lelket számláló, de templomához ragaszkodó hiripi gyülekezetnek sikerült az elmúlt tíz év alatt, nem kevés anyagi áldozat árán és a jelentős anyagi támogatásoknak köszönhetően, szeretett templomát teljesen felújítania.
Megvalósult álom: a felújított hiripi templom

A gyülekezet először a sürgősebb javítási munkálatokat végeztette el, majd a költségesebbeket. Legelőször a templomhajó tetőzetét kellett rendbe tenni. Anyaországi támogatással, mégis nagyrészt önerőből, 2014-ben sikerült megerősíteni a tetőszerkezetet új szarufákkal, ugyanakkor új tetőfedőt is kapott a templom.

A templomfelújítás következő szakaszban a salétromos falak további vizesedését kellett megoldani. 2016-ban, szintén a magyarországi támogatásnak köszönhetően, megoldottuk a falak vízszintes szigetelését. Az anyagi ráfordítás beváltotta a hozzá fűzött reményt: templomunk falai mára kiszáradtak.

2018-ban folytatódott a templom belső felújítása. Ekkor a templom elektromos hálózatát cseréltettük ki, és új, szigetelt padlózat került a régi és nedves aljzat helyére. A román kormány anyagi támogatásával, a régi ablakokat és bejárati ajtókat is sikerült újakra cserélni. Az új tölgyfaajtók a régiek mintájára készültek. A falak is alapos felújításon mentek át. A padokat átfestettettük, a padlót újraburkoltattuk. A templombelső szépen megújult a 2018-as felújítás nyomán.

Három évvel ezelőtt templomunk bejáratának faragott szemöldök- és szárköveit tudtuk restauráltatni. Azóta a főbejárat ismét régi pompájában látható.

Tavalyelőtt templomunk másik büszkeségét, a díszesen faragott kő szószékkosarat és a festett fa szószékkoronát sikerült szakszerűen felújíttatni, a bukaresti Vallásügyi Államtitkárság anyagi támogatásával. A restaurált szószék a templom igazi dísze lett.

A templom kopott homlokzatának a felújítását is ebből a támogatásból kezdtük el, de befejezéséhez nem volt elég a kapott összeg. A több mint százéves orgona is még felújításra szorult. E két munkálat költségei messze meghaladták volna a kis református közösség anyagi erejét.

Megvalósult álom: a kívül-belül megújult templom

Csodaént élte meg a gyülekezet, hogy 2021-ben, a Magyar Templom-felújítási Program keretében, egyházközségünk is támogatásban részesült. A budapesti Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága jóváhagyta a 15 millió forintos, a hiripi református templom felújítására benyújtott, EEÖR-KP-1-2021/1-001213 számú pályázatunkat, melyet aztán a Bethlen Gábor Alapkezelő vett át. Az értesítés kézhezvételekor nagy hála volt a szívünkben. Ezzel a hathatós támogatással legmerészebb álmainkat láttuk megvalósulni.

A támogatásból nemcsak, hogy befejeztük a templom külső homlokzatának a felújítását, illetve az orgona teljes felújítását is elvégeztettük, hanem még a karzatok mellvédjeinek festett mintáit is restauráltattuk. Az orgonafelújítás során fény derült arra, hogy a karzat mellvédjének festékrétegei alatt az eredeti, több mint kétszázéves, festett minták rejtőznek. A szakszerű restaurálás felszínre hozta a régi mintákat és színeket, így a hiripi református templom eredeti szépségének egy újabb részletét állíttattuk helyre. 

Istennek legyen hála, a templomfelújítás tíz éve alatt a két kormány több ízben is jelentős támogatást nyújtott a hiripi református gyülekezetnek temploma felújítására, és a gyülekezet is jószívvel adakozott erre a célra. Ezért Istené a dicsőség a szépen megújult templomért. A hiripi gyülekezet 2023. szeptember 3-án, ünnepi istentiszteleten kíván hálát adni Istennek, hogy megsegítette őket ebben a munkájukban.