KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386
2024 július 29.

Választási ütemterv 2024

A presbiterválasztás ütemterve és a 2024-ben elfogadott választási szabályzat
Választási ütemterv 2024
  1. Szeptember 8 – Az Egyházközségi Jelölő Közgyűlés 1. hirdetése. 
  2. Szeptember 15 – Az Egyházközségi Jelölő Közgyűlés 2. hirdetése.
  3. Szeptember 22 – Egyházközségi Jelölő Közgyűlés: 
  4. Ügyinéző és Szavazatszámláló Bizottság megválasztása;
  5. Az Ügyinéző és Szavazatszámláló Bizottság jegyzőjének megválasztása;
  6. Egyházközség jelölések;
  7. Jelöltek listájának összeállítása és kifüggesztése.
  8. Szeptember 23-24 – Jelöltek elleni óvások benyújtása az egyházközség lelkipásztori hivatalában.
  9. Szeptember 25-26 – Óvások elbírálása az Ügyintéző és Szavazatszámláló Bizottság által; valamint a meghozott határozat közlése a kifogást előterjesztő és a kifogásolt személlyel.
  10. Szeptember 27-28 – Az Ügyintéző és Szavazatszámláló Bizottság határozatának megfellebbezése az EVB előtt.
  11. Szeptember 29 – Az Egyházközségi Választó Közgyűlés 1. hirdetése.
  12. Szeptember 30 – EVB gyűlés: végleges határozatot hoz a beérkezett óvások tekintetében.
  13. Október 1-2 – Az EVB végleges határozatának kiközlése az óvást benyújtó felé, illetve az érintett jelölt, valamint az őt jelölő testület felé.
  14. Október 3 – a jelöltek meghívása, amennyiben a következő vasárnapon megtörténik a jelöltek megkérdezése és bemutatkozása az istentiszteleten.
  15. Október 3-6 – A jelöltek írásban nyilatkoznak, hogy megválasztásuk esetén vállalják a presbiteri tisztség betöltését.
  16. Október 6:
  17. Az Egyházközségi Választó Közgyűlés 2. hirdetése; 
  18. A jelöltek (esetleges) megkérdezése és bemutatkozása;
  19. A jelöltek végleges névsorának az ismertetése.
  20. Október 13 – Egyházközségi Választó Közgyűlés:
  21. Egyházközségi választások;
  22. Megválasztottak névsorának összeállítása és kifüggesztése.
  23. Október 14-28 – A fellebbezések benyújtása a presbitérium lelkész elnökéhez.
  24. Október 29-31
  25. Amennyiben a Kánon 47. §-a értelmében nem történt fellebbezés: Az újonnan megválasztott presbitérium alakuló ülése; főgondnok és gondnok megválasztása. 
  26. Amennyiben fellebbezést terjesztettek be a Kánon 47. §-a értelmében: a fellebbezések presbitérium elé terjesztése és észrevételezése.
  27. November 1-8 – Az fellebbezések esperes elé terjesztése. A fellebbezésekről a legközelebbi egyházmegyei tanácsülés dönt.
  28. November 3 – Az újonnan választott presbiterek ünnepélyes fogadalomtétele.

A KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET 
VÁLASZTÁSI SZABÁLYZATA

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

 

1. §. (1) A Királyhágómelléki Református Egyházkerületben történő választások tekintetében a Romániai Református Egyház Szervezetéről és Kormányzásáról szóló 2006. évi 1. módosított és kiegészített jogszabály rendelkezései mérvadóak. Jelen szabályzat ennek rendelkezéseit egészíti ki.

(2) Jelen szabályzat az általános, egyetemes és titkos választások elvét hivatott biztosítani.

2. §. (1) Az egyházi tisztségekre általánosan jelölhetőek és választhatóak azok a választói névjegyzékbe felvett, köztiszteletben álló, tiszta erkölcsű, egyházi szolgálatra alkalmas, konfirmált egyháztagok, akiknek családi élete kifogástalan, az istentiszteleteket rendszeresen látogatják, úrvacsorával rendszeresen élnek és az egyházi jogszabályokat tiszteletben tartják.

(2) A választhatósági korhatár tekintetében a Romániai Református Egyház Szervezetéről és Kormányzásáról szóló 2006. évi 1. módosított és kiegészített jogszabály rendelkezései mérvadóak. Amennyiben az említett jogszabály nem rendelkezik egy adott tisztségre vonatkozóan a választhatósági korhatárról, a jelen szabályzat rendelkezései követendőek.

(3) Egyházmegyei és egyházkerületi szinten testületi jelölés történik.

(4) Az egyházközségi választások szintjén:

a) a 200 lelket meghaladó gyülekezetekben a férj-feleség, szülő-gyerek, testvérek, illetve más egy háztartásban élők, együttes jelölése esetén a jelöltek közül az egyiknek vissza kell lépnie. 

b) a 200 lélek alatti gyülekezetekben az egy fedél alatt élők együttes jelölése esetén, csak abban az esetben kell a jelöltek közül az egyiknek visszalépnie, amennyiben a háztartás anyagi terheit közösen viselik.

3. §. (1) Egyházi tisztségekre nem jelölhetőek és választhatóak: 

a) akik A Romániai Református Egyház Fegyelmi Szabályzata (2006. évi 2. módosított és kiegészített jogszabály) 30. §-ban felsorolt fegyelmi vétségek miatt jogerős ítélet alatt vannak. 

b) akik jogerős fegyelmi határozattal tisztségüktől megfoszttattak. 

(2) Akik tisztségükről önkényesen lemondtak, a soron következő választáson nem jelölhetők és választhatók. Kivételt képez az az eset, amikor a felettes egyházi hatóság vizitációs bizottságának a javaslatára a gyülekezet presbitériuma testületileg lemond.

(3) Akik jogerős fegyelmi határozattal tisztségükből felfüggesztettek többé nem jelölhetőek és választhatóak püspöki, egyházkerületi főjegyzői, esperesi, egyházmegyei főjegyzői, egyházkerületi, egyházmegyei és egyházközségi gondnoki és főgondnoki tisztségekre.

(4) A 3. §. (3) bekezdésében felsorolt tisztségek kivételével, egyéb tisztségek tekintetében, a jogerős fegyelmi határozattal történő, tisztségből való felfüggesztést követően, megválaszthatóak azok, akik számára a fegyelmi büntetésben foglalt felfüggesztés időtartama véget ért.

Ideiglenesen felfüggesztve! (5) Nem jelölhetőek és választhatóak egyházkerületi, egyházmegyei vagy egyházközségi főgondnoki és gondnoki tisztségekre azok, akik polgármesteri, alpolgármesteri vagy ezeknél magasabb szintű, javadalmazott közjogi tisztségekre lettek megválasztva. Hivatalból elveszíti tisztségét az a megválasztott egyházkerületi, egyházmegyei vagy egyházközségi főgondnok és gondnok, akit az előbbiekben felsorolt közjogi tisztségekre megválasztanak és hivatalát elfoglalja. 

Ideiglenesen felfüggesztve! (6) Nem jelölhetőek és választhatóak presbiteri tisztségre azok, akik 70. életévüket a jelölés időpontjában betöltötték. A 200 lélek alatti gyülekezetekben, amennyiben az egyházközség presbitériuma úgy ítéli meg, hogy nem lehetséges a megüresedő presbiteri tisztségek betöltése 70. életévüket be nem töltött személyekkel, a jelölő közgyűlést megelőzően az Egyházközségi Elnökség indokolt kérésére, az illetékes Egyházmegyei Elnökség felmentést adhat.

4. §. (1) Lelkészjellegű tisztségekre jelölhetőek és választhatóak azok az aktív, egyházi szolgálatban álló lelkipásztorok, akik rendelkeznek a II. lelkészképesítő vizsgával, valamint megszerezték a lelkésztovábbképzési szabályrendelet által meghatározott szükséges kreditpontokat a legutóbbi lezárt lelkésztovábbképzési ciklusban.

(2) Az egyházmegyei, egyházkerületi és zsinati lelkészjellegű tisztégek, valamint az egyházkerületi és egyházmegyei főgondnoki tisztségek esetében szükséges az Átvilágító Bizottság tisztázó határozata, amennyiben az adott tisztségre jelölt személy 1975.01.01 előtt született.

5. §. A csonka időtartamú ciklus, amennyiben eléri az 5 éves időtartamot, teljes választási ciklusnak számít.

 

 

II. AZ EGYHÁZKERÜLETI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG (EVB)

 

6. §. (1) A választások szervezésére és felügyeletére Egyházkerületi Választási Bizottságot (továbbiakban: EVB) kell választani.

(2) Az EVB-t minden egyházmegyéből egy lelkészi és egy presbiteri tag alkotja. Az Egyházmegyei Közgyűlés jelöl két lelkészi és két presbiteri tagot, melyek közül az Egyházkerületi Közgyűlés egy-egy tagot választ. Az Egyházkerületi Közgyűlés által meg nem választott személy póttagnak minősül.

a) Jelen szabályzat értelmében, javasoljuk az Egyházmegyei Közgyűlésnek, hogy EVB tagnak lehetőleg az Egyházmegyei Jogtanácsost is jelölje.

(3) Az egyházkerületi elnökség, 30 naptári napon belül alakuló ülésre hívja össze a megválasztott tagokat. Az EVB alakuló gyűléssel kezdi meg tevékenységét, mely alkalommal saját kebeléből elnököt és jegyzőt választ. Az előző EVB megbízatása az újonnan megválasztott EVB alakuló ülésével szűnik meg.

(4) Az EVB elnöke a lelkészi jellegű tagok köréből kerül ki. 

(5) A mindenkori Egyházkerület Jogtanácsos hivatalból szavazó jogú tagja az EVB-nek.

7. §. (1) Az EVB minden esetben testületi döntést hoz. A titkos szavazással meghozott, alaposan indokolt határozatát 2 naptári napon belül írásban közli az óvást benyújtó felé, illetve az érintett jelölt, valamint az őt jelölő testület felé.

(2) Az EVB által első fokon meghozott határozat az abban érintett személy által megfellebbezhető, a törvény által meghatározott mindenkori nettó minimálbérnek megfelelő összeg befizetésével az Egyházkerület pénztárába vagy bankszámlájára.[1] Amennyiben a fellebbviteli fórum helyt ad a fellebbezésnek, és az EVB határozatát megváltoztatja vagy megsemmisíti, a befizetett összeg visszafizetésre kerül.

(3) A fellebbezést az Egyházkerületi Fegyelmi Bizottság elnökéhez írásban, villanypostán kell benyújtani az EVB első fokon meghozott határozatának kézhezvételét követő 2 naptári napon belül.[2]

(4) Az EVB határozatai ellen benyújtott fellebbezések elbírálásában az Egyházkerületi Fegyelmi Bizottság illetékes, amely végleges és jogerős döntést hoz. Döntésében, az Egyházkerületi Fegyelmi Bizottság helyben hagyhatja, részben vagy egészben megváltoztathatja, illetve megsemmisítheti az EVB határozatát.

(5) Fellebbviteli szinten, az Egyházkerületi Fegyelmi Bizottság titkos szavazással dönt. Döntését és annak alapos indoklását 2 naptári napon belül írásban közli a fellebbezést benyújtó személy, az érintett jelölt és az őt jelölő testület, valamint az EVB felé.

8. §. Az EVB jog- és hatásköre:

a) Kivizsgálja a jelöltek személyével kapcsolatos óvásokat, panaszokat és az érintettek meghallgatásával dönt a jelöltek választhatóságáról.

b) Felügyeli a választások szabályszerűségét. Szabálytalanság esetén elrendeli a választás megismétlését ugyanazon a szinten és helyen, amelyen a szabálytalanság tapasztalható. A választás megismétlésének elrendelése esetében az EVB saját kebeléből felügyelőt küld ki a megismételt választás szabályszerűségének felügyeletére.

c) Hivatalból kivizsgálást indíthat, amennyiben egy, a választással kapcsolatos szabálytalanság, bármilyen módon a tudomására jut. Az EVB tagjainak jogukban áll óvást benyújtani, azonban ennek kivizsgálásában és a határozathozatalban nem vehetnek rész.

d) Az egyházközségi, egyházmegyei és egyházkerületi jelöléseket, illetve választásokat követő fellebbezési időben, az EVB tagjai saját egyházmegyéjükben szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végezhetnek, amelyekről a bizottsági ülésen beszámolnak. Amennyiben a szúrópróbaszerű ellenőrzéseken szabálytalanságot vélnek felfedezni, kötelesek azt 2 naptári napon belül az EVB felé írásban jelezni.

e) Eljár valamennyi, a választásokkal kapcsolatos olyan kérdésben és esetben, melyeket az egyházi jogszabályok, vagy a jelen szabályzat kifejezetten nem utal más hatóságok és tisztségviselők hatáskörébe.

 

 

III. EGYHÁZKÖZSÉGI JELÖLÉSEK ÉS VÁLASZTÁSOK

 

9. §. (1) Az Egyházközségi Jelölő és Választó Közgyűlések időpontját és ütemtervét az EVB készíti elő és az Egyházkerületi Közgyűlés határozza meg, szem előtt tartva az előkészítést igénylő időtartamot.

(2) Az EVB jóváhagyásával a választások lebonyolításában egy hét eltérés megengedett.

(3) Az előbbiek által meghatározott ütemtervtől eltérően megtartott presbiterválasztás eredménye jog szerint semmisnek tekintendő. 

(4) Amennyiben, bármilyen okból kifolyólag, az Egyházközségi Jelölő és/vagy Választó Közgyűlés eredménye jogerősen érvénytelenítésre kerül, el kell rendelni a választási ütemterv szerinti új választásokat. Az új választások ütemtervét az EVB készíti elő és határozza meg.

(5) Az Egyházközségi Jelölő és Választó Közgyűlés összehívása, valamint annak érvényessége tekintetében a Romániai Református Egyház Szervezetéről és Kormányzásáról szóló 2006. évi 1. módosított és kiegészített jogszabály rendelkezései mérvadóak.

10. §. (1) A presbiteri, valamint főgondnoki és gondnoki tisztséget betöltők választási ciklusának időtartamát a Romániai Református Egyház Szervezetéről és Kormányzásáról szóló 2006. évi 1. módosított és kiegészített jogszabály rendelkezései szabályozzák.

(2) Minden presbiter, főgondnok és gondnok újraválasztható, amennyiben újraválasztásuk nem ütközik a Romániai Református Egyház Szervezetéről és Kormányzásáról szóló 2006. évi 1. módosított és kiegészített jogszabály, illetve a jelen szabályzat rendelkezéseivel.

11. §. (1) Az Egyházközségi Jelölő Közgyűlésen a gyülekezet kebeléből egy 5 vagy 7 tagú Ügyintéző és Szavazatszámláló Bizottságot kell választani az egyházközségi jelölések és választások teljes menetére.

(2) Az Ügyintéző és Szavazatszámláló Bizottságnak hivatalból tagja és elnöke az egyházközség lelkipásztora. A fennmaradó 4 vagy 6 tagot fele részben a továbbra is szolgálatban maradó presbiterek közül, fele részben pedig a hatályos Választói Névjegyzékben szereplő, jelölésre és választásra jogosult azon közgyűlési tagok közül kell megválasztani, akik nem szándékoznak vállalni a presbiteri tisztségre való jelölést.

(3) Az Ügyintéző és Szavazatszámláló Bizottság, saját kebeléből jegyzőt választ.

(4) Az Ügyintéző és Szavazatszámláló Bizottság jog- és hatásköre:

a) Az Egyházközségi Jelölő és Választó Közgyűlésen a jelölő-, illetve választólapok kiosztása azon egyháztagok számára, akik szerepelnek az egyházközség hatályos Választói Névjegyzékében.

b) Összeállítja a jelöltek/megválasztottak névsorát, a jelölések/szavazatok számának megfelelő csökkenő sorrendben és azt a közgyűlés napján, bárki számára elérhető helyen közszemlére kifüggeszti.

c) A jelöltek választhatóságának megállapítása.

d) A jelöltek ellen beérkező kifogások elbírálása. 

e) Az Egyházközségi Jelölő és Választó Közgyűlésről jegyzőkönyvet vesz fel és azt hitelesíti.

f) A jelölő-, illetve választólapokat, lezárt borítékban, a ciklus végéig az egyházközségi levéltárban megőrzésre elhelyezi.

 

III.1. Egyházközségi jelölések:

12. §. (1) Az Egyházközség Jelölő Közgyűlésre az Egyházkerületi Közgyűlés által kijelölt napon, a vasárnapi délelőtti istentiszteletet követően kerül sor. Az Egyházközségi Jelölő Közgyűlésen, annak elnöke ismerteti azon leköszönő presbiterek nevét, akik a Romániai Református Egyház Szervezetéről és Kormányzásáról szóló 2006. évi 1. módosított és kiegészített jogszabály, illetve a jelen szabályzat rendelkezései szerint újra jelölhetőek és választhatóak, valamint azon személyek nevét, akik nem jelölhetőek és választhatóak.

(2) Olyan egyháztagok jelölhetőek presbiteri tisztségre, akik szerepelnek az egyházközség hatályban lévő Választói Névjegyzékében.

(3) Jelölést adhat le az, aki szerepel az egyházközség hatályban lévő Választói Névjegyzékében. Minden arra jogosult személy csak egyetlen jelölőcédulát adhat le. A jelölési jog kizárólag csak személyesen gyakorolható és nem átruházható.

(4) Az Egyházközségi Jelölő Közgyűlésen, annak elnöke a közgyűlés tagjainak a tudomására hozza, hogy a jelöltekkel szemben kifogással élhetnek, amit az Egyházközségi Jelölő Közgyűlést követő 2 naptári napon belül írásban nyújthatnak be a lelkipásztori hivatalban. A benyújtott kifogást az egyházközség levéltárába iktatni kell.

13. §. (1) A jelölés az egyházközség pecsétjével ellátott jelölőlapokon történik.

(2) Az Egyházközségi Jelölő Közgyűlésen, annak tagjai a jelölőlapot az Ügyintéző és Szavazatszámláló Bizottságtól veszik át, az egyházközség hatályos Választói Névjegyzéke alapján.

(3) A jelölőlapon fel kell tüntetni a jelölt nevét, esetleg foglalkozását, lakcímét és/vagy ragadványnevét a jelölt személyének lehető legpontosabb beazonosítása érdekében.

(4) Egy jelölőlapon jelölni kell legkevesebb annyi személyt, amennyi a választandó presbiterek számának a fele (páratlan szám esetében fölfele kerekítünk). Legtöbb annyi személy jelölhető, amennyi a választandó presbiterek száma. Érvénytelen az a jelölőlap, amelyen a jelölt személyek száma nem éri el a választandó presbiterek számának a felét, valamint az, amelyen a jelölt személyek száma meghaladja a választandó presbiterek számát.[3]

(5) Az Egyházközségi Jelölő Közgyűlés tagjai a jelölőlapot, a templomból kivonulva, az erre a célra előkészített urnákba helyezik az Ügyintéző és Szavazatszámláló Bizottság felügyelete mellett.

14. §. (1) Az Egyházközségi Jelölő Közgyűlést követően közvetlenül az Ügyintéző és Szavazatszámláló Bizottság hozzálát az urnákban elhelyezett jelölőlapok megszámlálásához és választás eredményének összesítéséhez.

(2) Összeállítja a jelöltek névsorát a kapott jelölések száma szerinti csökkenő sorrendben. Az azonos számú szavazatot kapott személyeket a nevük szerinti ABC sorrendben kell feltüntetni.

(6) A jelölés eredményét az Egyházközségi Jelölő Közgyűlés napján, bárki számára hozzáférhető helyen közzé kell tenni.

15. §. (1) Az Egyházközségi Jelölő Közgyűlés napjától számított 2 naptári napon belül a jelöltek ellen írásban óvást lehet benyújtani az egyházközség lelkipásztori hivatalában. A jelöltek ellen beérkező esetleges kifogások tekintetében az Ügyintéző és Szavazatszámláló Bizottság 2 naptári napon belül határozatot hoz, és azt a kifogást előterjesztő személlyel és a kifogásolt személlyel írásban közli. A határozat átvételét az érintettek kézjegyükkel igazolják.

(2) A jelöltek ellen beérkező kifogások elbírálása rendjén az Ügyintéző és Szavazatszámláló Bizottság a tárgyalásra külön-külön behívja a kifogást előterjesztő személyt, valamint azt, aki ellen a kifogást előterjesztették, hogy álláspontjukat ismertessék. 

(3) A tárgyalásról jegyzőkönyvet vesz fel és azt hitelesíti.

16. §. (1) Az Ügyintéző és Szavazatszámláló Bizottság határozata a kifogást előterjesztő, valamint az abban érintett személy által megfellebbezhető a törvény által meghatározott mindenkori nettó minimálbérnek megfelelő összeg befizetésével az Egyházkerület pénztárába vagy bankszámlájára.[4] Amennyiben a fellebbviteli fórum helyt ad a fellebbezésnek, és az Ügyintéző és Szavazatszámláló Bizottság határozatát megváltoztatja vagy megsemmisíti, a befizetett összeg visszafizetésre kerül.

(2) A fellebbezést az EVB elnökéhez írásban, villanypostán kell benyújtani az Ügyintéző és Szavazatszámláló Bizottság határozatának kézhezvételét követő 2 naptári napon belül.[5]

(3) A beérkezett óvások elbírálása érdekében az EVB az Egyházközségi Jelölő Közgyűlés napjától számított 8. napon összegyűl. Az beérkezett óvások tekintetében végleges határozatot hoz.

17.§. Az Egyházközségi Jelölő Közgyűlést követő vasárnapon a lelkipásztor első ízben kihirdeti az Egyházközségi Választó Közgyűlés időpontját.

18. §. (1) Az Egyházközségi Jelölő Közgyűlést követő második vasárnapon, az istentisztelet keretében, lehetőség van a jelöltek gyülekezet előtti megkérdezésére és bemutatkozására, valamint második ízben meghirdetésre kerül az Egyházközségi Választó Közgyűlés időpontja. Ez alkalommal a lelkipásztor ismerteti a jelöltek végleges névsorát.

(2) Amennyiben sor kerül a jelöltek gyülekezet előtti megkérdezésére és bemutatkozására, az egyházközség lelkipásztora gondoskodik a jelöltek ez alkalomra történő meghívásáról, a megkérdezés és bemutatkozás előtt legkevesebb 3 nappal. A meghívás tudomásulvételét a jelöltek kézjegyükkel igazolják.

(3) A jelöltek végleges névsorára az kerül fel:

  1. a 200 lelket meghaladó gyülekezetekben, aki legkevesebb 4 jelölést kapott és írásban nyilatkozott arról, hogy megválasztása esetén vállalja a presbiteri tisztség betöltését.
  2. a 200 lélek alatti gyülekezetekben, aki legkevesebb 2 jelölést kapott és írásban nyilatkozott arról, hogy megválasztása esetén vállalja a presbiteri tisztség betöltését.

(4) A jelöltek minden esetben, a jelöltek végleges névsorának ismertetése előtt, írásban nyilatkoznak arról, hogy megválasztásuk esetén vállalják a presbiteri tisztség betöltését. Ellenkező esetben az adott jelölt hivatalból kizárásra kerül a jelöltek sorából.

 

III.2. Egyházközségi választások:

19. §. (1) Az Egyházközségi Választó Közgyűlésre az Egyházközségi Jelölő Közgyűlés utáni harmadik vasárnapon kerül sor.

(2) Az Egyházközségi Választó Közgyűlésen, annak elnöke ismerteti a titkos szavazás módját.

20. §. (1) Az Egyházközségi Választó Közgyűlésen a választás előre elkészített, az egyházközség bélyegzőjével ellátott választólapokon történik.

(2) A választólapokra a választandó presbiterek számának legtöbb kétszeresének megfelelő számú jelölt kerül fel, a legtöbb jelölést kapott személyek köréből. 

(3) A választólapokra az jelölt kerül fel:

  1. a 200 lelket meghaladó gyülekezetekben, aki legkevesebb 4 jelölést kapott és írásban nyilatkozott arról, hogy megválasztása esetén vállalja a presbiteri tisztség betöltését.
  2. a 200 lélek alatti gyülekezetekben, aki legkevesebb 2 jelölést kapott és írásban nyilatkozott arról, hogy megválasztása esetén vállalja a presbiteri tisztség betöltését.

(4) A választólapokon a jelölteket, a jelölések számának megfelelő, csökkenő sorrendben kell feltüntetni. Azonos számú jelölés esetén, a jelöltek nevét ABC sorrendben kell feltüntetni.

21. §. (1) Az elkészített választólapokat az Ügyintéző és Szavazatszámláló Bizottság osztja ki az Egyházközségi Választó Közgyűlés szavazásra jogosult tagjainak, az egyházközség hatályos Választói Névjegyzéke alapján.

(2) Szavazhat az Egyházközségi Választó Közgyűlés minden tagja, aki szerepel az egyházközség hatályban lévő Választói Névjegyzékében. Minden arra jogosult személy csak egyetlen választólapot kaphat és adhat le. A szavazati jog kizárólag csak személyesen gyakorolható, az nem átruházható.

(3) A választók az általuk választott személyek neve elé egy-egy plusz (+) jelet tesznek.

(4) Minden választó a választólapon legkevesebb annyi nevet köteles megjelölni, amennyi a választandó presbiterek számának a fele (páratlan szám esetében fölfele kerekítünk). Legtöbb annyi nevet jelölhet meg, amennyi a megválasztandó presbiterek száma. A megválasztandó presbiterek számát az Egyházközségi Választó Közgyűlés elnökének kötelessége ismertetni, a választólapok kiosztását megelőzően. Érvénytelen az a választólap, amelyen nem jelöltek meg legalább a választandó presbiterek száma felének megfelelő nevet, valamint amelyiken a megjelölt nevek száma meghaladja a választandó presbiterek számát.[6]

(5) Az Egyházközségi Választó Közgyűlés tagjai az összehajtott választólapokat, a templomból kivonulva, az erre a célra előkészített urnákba helyezik az Ügyintéző és Szavazatszámláló Bizottság felügyelete mellett.

22. §. (1) Az Egyházközségi Választó Közgyűlést követően közvetlenül az Ügyintéző és Szavazatszámláló Bizottság hozzálát az urnákban elhelyezett választólapok megszámlálásához és választás eredményének összesítéséhez.

(2) Összeállítja a megválasztottak névsorát a kapott szavazatok száma szerinti csökkenő sorrendben. Az azonos számú szavazatot kapott személyeket a nevük szerinti ABC sorrendben kell feltüntetni.

(3) Presbiteri tisztségre megválasztásra kerülnek a Romániai Református Egyház Szervezetéről és Kormányzásáról szóló 2006. évi 1. módosított és kiegészített jogszabály által meghatározott számban a legtöbb szavazatot elért jelöltek.

(4) A sorban ezután következőkből kerülnek ki a Romániai Református Egyház Szervezetéről és Kormányzásáról szóló 2006. évi 1. módosított és kiegészített jogszabály által meghatározott számban a pótpresbiterek.

(5) Az utolsó helyen azonos szavazatszámmal szereplő presbiterek, illetve pótpresbiterek között az Ügyintéző és Szavazatszámláló Bizottság sorshúzással helyben dönt.

(6) A választás eredményét az Egyházközségi Választó Közgyűlés napján, bárki számára hozzáférhető helyen közzé kell tenni.

23. §. (1) Az Egyházközségi Választó Közgyűlés eredménye a Romániai Református Egyház Szervezetéről és Kormányzásáról szóló 2006. évi 1. módosított és kiegészített jogszabály által meghatározott okok miatt, valamint az ott meghatározott határidőn belül megfellebbezhető.

(2) A fellebbezés elbírálása a Romániai Református Egyház Szervezetéről és Kormányzásáról szóló 2006. évi 1. módosított és kiegészített jogszabály 47. §. által szabályozott módon történik.

(3) Amennyiben a Romániai Református Egyház Szervezetéről és Kormányzásáról szóló 2006. évi 1. módosított és kiegészített jogszabály 47. §-a értelmében fellebbezés történt, a választások folyamata felfüggesztődik a végleges döntés meghozataláig. Amennyiben a végleges döntésben megállapításra kerül a választások szabályszerűsége, a végleges döntés kiközlésétől számított 3 naptári napon belül az újonnan választott presbitérium megtartja alakulóülését és saját kebeléből megválasztja az egyházközség főgondnokát és/vagy gondnokát.

(4) Amennyiben a végleges döntésben megállapításra kerül, hogy a választások nem folytak szabályszerűen, a jelen szabályzat 9. §. (4) pontja értelmében, a választásokat meg kell ismételni új ütemterv szerint.

24. §. (1) Amennyiben nem került benyújtásra fellebbezés, a fellebbezési határidő lejártát követő 3 naptári napon belül az újonnan megválasztott presbitérium megtartja alakulóülését. Az alakulóülés szabályszerű összehívásáról az egyházközség elnöksége gondoskodik.

(2) Az újonnan megválasztott presbitérium az alakulóülésen saját kebeléből, titkos szavazással, megválasztja az egyházközség főgondnokát és/vagy gondnokát.

(3) A főgondnok és gondnok megválasztása külön szavazással történik. A tisztség elnyeréséhez a szavazatok 50%-a + 1 szükséges. Amennyiben egyetlen jelölt sem éri el az előbbiekben meghatározott küszöböt, a két legtöbb szavazatot kapott között új választást kell elrendelni.

25. §. Az újonnan megválasztott presbitérium alakulóülését követő vasárnapon, a délelőtti istentisztelet keretében a lelkipásztor kihirdeti a presbiter-, illetve főgondnok- és/vagy gondnokválasztás jogerőre emelkedett végeredményét. Ugyanezen istentiszteleten sor kerül a jogerősen megválasztott presbiterek, illetve főgondnok és/vagy gondnok ünnepélyes beiktatására és eskütételére.

 


[1] A KREK bankszámlájának IBAN száma

[2] Az EFB elnökének villanyposta címe

[3] Például: a) A választandó presbiterek száma 10: legkevesebb 5, legtöbb 10 személyt lehet jelölni. b) A választandó presbiterek száma 11: legkevesebb 6, legtöbb 11 személyt lehet jelölni.

[4] A KREK bankszámlájának IBAN száma

[5] Az EVB elnökének villanyposta címe: totosbea@yahoo.ro

[6] Például: a) A választandó presbiterek száma 10: legkevesebb 5, legtöbb 10 nevet lehet megjelölni. b) A választandó presbiterek száma 11: legkevesebb 6, legtöbb 11 nevet lehet megjelölni.