KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386
2024 augusztus 16.

Közlemény

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület képviselői nem vesznek részt az Európai Protestáns Egyházak Közössége soron következő IX. nagygyűlésén.
Közlemény

Kedves Szolgatársak!

„Mindazáltal megáll az Istennek erős fundamentoma, melynek pecséte ez: Ismeri az Úr az övéit; és: Álljon el a hamisságtól minden, a ki Krisztus nevét vallja.” 2Tim 2,19

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület képviselői nem vesznek részt az Európai Protestáns Egyházak Közössége (Gemeinschaft Evangelischer Kirchen in Europa – GEKE) soron következő, 2024. augusztus 27.  és szeptember 2. között, Nagyszebenben tartandó IX. nagygyűlésén, sem annak kísérő rendezvényein; a nagygyűlés májusban véglegessé vált napirendjét képező Gender – Szexualitás – Házasság – Család című tanulmányi anyaga ugyanis élesen szembe megy a partiumi reformátusság Szentíráson alapuló hitvallásával.

A tagegyházaknak megküldött teológiai munkaanyag viszonylagossá teszi a Szentírás tanítását, és a rendkívül megosztó gender-ideológia tanítását keverné bele egyházi tanainkba, mint konkolyt a búza közé. Egyházkerületünk több ízben is kérte a munkaanyag megtárgyalásának napirendről való levéltelét, erre azonban nem került sor.  

Partiumi magyar reformátusokként mércénk egyedül a Szentírás (Sola Scriptura), következésképpen egyházunk bioetikai tanítása, illetve a Romániai Református Egyház Zsinata Teológiai Bizottságának kapcsolatos határozata értelmében elhatárolódunk a GEKE munkaanyagának Biblia-relativizáló tartalmától, és a nagygyűléstől való távolmaradásunkkal tiltakozunk az egyházaink ékes rendje elleni, durva ideológiai támadástól.

Egyházkerületi Közgyűlésünk úgy döntött, hogy egyházunk képviselői mindaddig nem vesznek részt a közös értekezleteken, fórumokon, hovatovább a nagyszebeni küldöttgyűlés munkálatain sem, amíg ez az életidegen szemlélet nem kerül le a GEKE napirendjéről.

Következésképpen azt kérjük mindazon szolgatársainktól, akik meghívót kaptak az GEKE nagygyűlés bármely kísérő eseményére, hogy maradjanak távol az eseménytől.

A Kegyelem Ura óvja Anyaszentegyházunkat!

Üdvözlettel,

Nagyvárad, 2024. augusztus 2.


Bogdán Szabolcs János püspök 

A csatolt dokumentumok között olvasható az ezzel kapcsolatos levelezés, a GEKE teljes tanulmánya, illetve a Zsinat bioetikai tanítása.