KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386

Elkobzott ingatlanok a Nagykárolyi Egyházmegyében

Ifj. Koszta Endre, Szatmári Friss Újság
A Nagykárolyi Református Egyházmegye (NRE) vezetősége összesítette a román állam által még vissza nem szolgáltatott egyházi javakat. Több száz hektár föld nincs visszaadva.
Elkobzott ingatlanok a Nagykárolyi Egyházmegyében

Elkészült a nagykárolyi lista

IFJ. KOSZTA ENDRE

A Nagykárolyi Református Egyházmegye (NRE) vezetősége összesítette a román állam által még vissza nem szolgáltatott egyházi javakat. Több száz hektár föld nincs visszaadva.

A NRE-hez 33 egyházközség tartozik. Az Esperesi Hivatal lapunkhoz eljuttatott teljes körű listája alapján megállapítható, hogy az egyházmegye 33 egyházközségéből 23-ban vannak olyan javak, amelyeket a román állam 1990 óta még mindig nem szolgáltatott vissza jogos tulajdonosaiknak. Az összesített lista fényt derít arra, hogy csak a NRE-ben több száz hektár kültelek – mint egykori egyházi tulajdon – sorsa máig nem tisztázott. Főleg azok az egyházközségek a legszembetűnőbbek, ahol 30-50 hektár kültelket követelnek vissza. Ilyenek például Börvely (52 ha), Érmindszent (40 ha), Domahida (38 ha), Gencs (37 ha), Magyargéres (32, 37 ha), vagy Bogdánd, Érkávás, Krasznaszentmiklós (30-30 ha), hogy csak a legnagyobb földterületeket említsük. A 23 egyházközség mindegyikében van vissza nem szolgáltatott kültelek. Közülük háromban beltelek is: Börvelyben 0,65 ha, Magyargéresen 0,45 ha, Tasnádszarvadon pedig 0,20 ha. A Magyargéresi Református Egyházközség egyébként az egyedüli az egész egyházmegyében, ahol sem az épületek, sem pedig a bel-, illetve kültelkek a mai napig nincsenek visszaadva. A fent nevezett egyházközségben sem az iskola, sem a kántori lakás (képünkön), sem a gyülekezeti terem, sem pedig a raktár épülete nem került vissza az egyházközség tulajdonába.

Újabb próbálkozás

Nagy Sándor esperes lapunknak úgy fogalmazott, hogy a mostanra elkészített lista tulajdonképpen egy frissített változata egy korábban már összesített táblázatnak. „Évek hosszú sora óta szorgalmazzuk egyházközségeink javainak visszaszolgáltatását, több-kevesebb sikerrel. A Királyhágómelléki Református Egyházkerület vezetőségének nemrégiben megfogalmazott felhívására most újból nekifutunk ennek a feladatnak, hogy egyesült erővel felgyorsítsuk ezt a folyamatot, és rohamléptekkel haladjunk a végleges rendezés felé” - fogalmazott az esperes, aki ugyanakkor fontosnak tartotta megemlíteni Csehi Árpád-Szabolcs megyei tanácselnök személyes közbenjárását is ebben a dologban. Csehi ugyanis már több ízben is segített a visszaszolgáltatási folyamat megsürgetésében. „2009 májusában például Tasnádon, Tasnádszántón és Érkáváson az elnök úr személyesen tájékozódott egyházközségeink államosított, de vissza még nem kapott ingatlanjairól” - hangsúlyozta az esperes, és egyúttal reményét fejezte ki, hogy a most elkészített listának Pataki Csaba alprefektushoz való eljuttatása után lényeges előrelépések történnek majd a közeljövőben az államosított egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának folyamatában. A Szatmári Református Egyházmegye vezetősége legkésőbb e hét végéig készíti el a még vissza nem kapott javak listáját - tudtuk meg Király Lajos főjegyzőtől. Az esperes-helyettes elmondta, ebben a tekintetben már csak az utolsó simítások vannak hátra, hogy egy táblázatba foglalt aktuális listát állítsanak össze. "A táblázat elkészítése, illetve véglegesítése után egyházmegyénk elnöksége személyesen kézbesíti majd Pataki Csaba alprefektus úrnak ezt a teljes körű listát. Erre ígéret alapján lehetőséget kaptunk a kormánybiztos-helyettestől" - tette hozzá Király Lajos főjegyző.

(Megjelent a Szatmári Friss Újság november 23-i számában)