KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386

Verein für Internationale Jugendarbeit - VIJ

A KRE sajtóosztálya
Sajtóközlemény Nők idegen országokban - védelmezni – támogatni – képesíteni! Az „Egyesület a Nemzetközi Ifjúsági Munkáért” (Verein für Internationale Jugendarbeit – vij) támogatja a fiatal kelet-európai nők perspektíva-keresését és tájékozódását
Verein für Internationale Jugendarbeit - VIJ

Sajtóközlemény

Nők idegen országokban - védelmezni – támogatni – képesíteni!

Az „Egyesület a Nemzetközi Ifjúsági Munkáért” (Verein für Internationale Jugendarbeit – vij) támogatja a fiatal kelet-európai nők perspektíva-keresését és tájékozódását

Szerencsét próbálnak, viszont néhányan közülük az emberkereskedők áldozataivá válnak. A kelet-európai nők a németországi kivándorlást egyre fokozottabb mértékben kezelik az otthoni körülmények – szegénység, munkanélküliség, az oktatáshoz való nehéz hozzáférés, korrupció – elől való elmenekülés átmeneti, vagy tartós alternatívájaként. Legtöbbjük azt reméli, hogy a kivándorlás lehetővé teszi otthon maradt családjuk támogatását, vagy a hazatérést követően növeli az esélyüket az otthoni munkaerőpiacon. A megfelelő információk hiányában, sokukat veszélyezteti a kizsákmányolás vagy a kényszerprostitúció. 
Éppen ezért a vij, a Baden-Württembergi Szövetséggel az emberkereskedelm és kényszerprostitúció ellen együtt közös nemzetközi programot hozott létre: Kényszerprostitúció és kizsákmányolás elleni tanácsadó és továbbképző megelőzési program kivándorolt, tanuló és munkakereső fiatal kelet-európai nőknek. A programban a vij szövetségi, valamint bajorországi és württembergi tartományi egyesülete is részt vesz.

Diakonie
Verein für Internationale Jugendarbeit
Sajtóközlemény

A program a 18-30 év közötti kelet-európai nők biztonságos és félelemtől mentes kivándorlását és hazatérését kívánja elősegíteni. A kezdeti fázisban a program Ukrajnára, Oroszországra és Romániára összpontosít. A cél a fiatal nők tanácsadása, támogatása és továbbképzése kivándorlásuk előtt, ez idő alatt és hazatérésüket követően, annak érdekében, hogy megbízható információk birtokában tájékozódhassanak. A támogatás önsegélyzőcsoportok, munkavállalási tanácsadás, munkakeresési segédlet és az önálló vállalkozások létrehozásához szükséges támogatások megadása formájában is megnyilvánulhat. 
Sigrid Schneider-Grube, a vij szövetségi egyesületének az elnökasszonya, a következőképpen magyarázza a kelet-európára való fokozottabb összpontosítást: „Az emberkereskedelem egyre több áldozata keresi fel helyi tanácsadó központjainkat. Egy határokon átívelő női tanácsadói hálózat segítségével egyfajta, a kivándorlás mellet döntő nők védelmét biztosító kordon létrehozására törekszünk a globalizált Európában. A szociális munka ezen emberjogi-központú vállfajával Szövetségünk 130 esztendős múltjára építünk, melynek során olyan intézmények kezdeményezői voltunk, mint például az Au-Pair-tanácsadás, nemzetközi ifjúsági központok, „Érdekvédelem és támogatás bevándorló nőknek és a nőkereskedelem áldozatainak”, vagy éppenséggel a Protestáns Vasúti Misszió (Evangelische Bahnhofsmission).” 
A célok megvalósításán munkálkodó baden-württembergi szövetség tagjai között megtaláljuk a Diakóniát, a Caritas-t, a TERRE DE FEMMES-t, a Baden-Württembergi Tartományi Női Tanácsot, a stuttgarti önkormányzat, a baden-württembergi területi kormány, valamint az egyházak különböző szakbizottságait, a Bündnis 90/ Die Grünen (Zöldek) és az SPD (Németországi Szociáldemokrata Párt) baden-württembergi parlamentáris frakcióit, illetve nem utolsó sorban a Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) baden-württembergi női képviseletét. 
Tanja Urban – aki a Baden-Württembergi Diakónia részéről koordinálja a Baden-Württembergi Szövetséget a kényszerprostitúció és emberkereskedelem ellen – szerint a kivándorlás nem válhat a szegénység leküzdésének egyetlen lehetőségévé. „Olyan projekteket kell létrehozni, amelyek a származási országokban teszik lehetővé azt, hogy a fiatal nők saját maguk javíthassanak helyzetükön. Ugyanakkor az illegális bevándorlásban rejlő veszélyekről való tájékoztatás is elengedhetetlen.” 
A vij egy német szövetségi szintű nemzetközi és ökumenikus összefüggésben munkálkodó női egyesület, amelyhez Németország területén 10 szövetségi állami és 19 helyi egyesület tartozik. A vij-hoz tartoznak továbbá különböző külföldi tanácsadó irodák is Párizsban, Szentpéterváron, Kalinyingrádban, Odesszában, Charkivban és Nagyváradon, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület „Lámpás” Diakóniai Alapítványnyal való szoros együttműködésben.

Kapcsolat:
Tanja Urban – Tel. +49 711 1656255 – Email: urban.t@diakonie-wuerttemberg.de
Frankfurt, Július 2011