KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386

Lámpás Alapítvány: A tájékoztatás védelemnyújtás

A KRE sajtóosztálya
"A tájékozott személy  védett személy" – A kizsákmányolás céljából folytatott  emberkereskedelem megelőzésében bevált jó gyakorlatok bemutatása az Európai Hálózaton keresztül 
Lámpás Alapítvány: A tájékoztatás védelemnyújtás

A projekt bemutatása

"A tájékozott személy  védett személy" – A kizsákmányolás céljából folytatott  emberkereskedelem megelőzésében bevált jó gyakorlatok bemutatása az Európai Hálózaton keresztül 

HOME/2010/ISEC/AG/THB-009

 

A megvalósítás időtartama: 2011. június 7. – 2013. június 6.

A projektet megvalósítja a Romániai Egyházak Ökumenikus Egyesülete – AIDRom,  ökumenikus szervezet, melyet öt tagegyház alkot, képviseltetve ezeket mind etnikai mind felekezeti szinten is, együttműködve három másik szervezettel:
-"Lampas" Alapítvány, Nagyvárad, Románia
- Verein für Internationale Jugendarbeit Landesverein Württemberg, Sttuggart, Németország
- Diakonisches Werk Bremen, Németország

A projekt küzd a kizsákmányolás céljából folytatott emberkereskedelem ellen, mely az egyik legdrámaibb megsértése az emberi jogoknak és az egyik legjobban jövedelmező bűnözői tevékenység napjainkban.
A szexuális kizsákmányolás céljából folytatott emberkereskedelem problémáját már felismerték néhány éve: bűnüldözési törvényeket léptettek életbe, valamint kezdeményezéseket tettek az áldozatok azonosítására és az áldozatok szociális támogatásának biztosítására  és  az igazságszolgáltatási rendszerhez (mind a büntető-, mind a polgári jogban) való hozzáférésre.

A tevékenységek  végrehajtási időszaka 24 hónap. A tanácsadó központok négy városban találhatók (Jászvásár, Nagyvárad, Stuttgart, Bréma) és a kérelmező  székhelyén (Bukarest).

Általános célkitűzés:
A projekt általános célja a kizsákmányolás céljából folytatott emberkereskedelem elleni küzdelem az EU interdiszciplináris  köz- és civil társadalmi  hálózat létrehozásán keresztül és egy többnyelvű kiadvány kidolgozása a bevált jó gyakorlatokról  a kizsákmányolás céljából folytatott emberkereskedelem megelőzésében, az áldozatok azonosításában és támogatásában.

 

Specifikus célok: a tudatosság növelése a munkavállalók / munkáltatók között a munkavállaló státuszát és az illegális munka kockázatait illetően; tanácsadás a potenciális áldozatok számára; információs prospektusok kidolgozása a  munkaadók / állásközvetítők számára amelynek az a célja, hogy megakadályozza és kezelje az emberkereskedelmet olyan területeken mint a mezőgazdaság / építkezés / házimunka; négy tanácsadó központ  megerősítése, melyeknek célja az információ szolgáltatás a  munkaerő migrációról és prevenciós tevékenységek lebonyolítása  a kizsákmányolás céljából folytatott emberkereskedelem veszélyeiről; többnyelvű kiadvány kidolgozása  a bevált gyakorlatok népszerűsítésére a kizsákmányolás céljából folytatott emberkereskedelem megelőzéséről, az áldozatok  azonosításáról  és  támogatásáról.  

Mik a szándékaink?
A projekt láthatóvá teszi a meglévő jó gyakorlatokat, vizsgálja az átruházhatóság lehetőségét  más országokra és vitákat rendez az EU- ban e  témában, mint például az emberkereskedelem-ellenes nap alkalmával egy nagyszabású európai  konferencia szervezésével. Az eredményeket és a legjobb gyakorlatok példáit összegezni fogja egy többnyelvű kiadványban. 
Reméljük, hogy ezen keresztül hatékonyan hozzájárulunk a projekt fő céljához:  a kényszermunka céljából folytatott emberkereskedelem  elleni harc általános céljához egy EU interdiszciplináris köz-és civil hálózat létrehozásán keresztül és  többnyelvű kiadványok kidolgozásán keresztül, melyek a legjobb gyakorlatokat népszerűsítik a megelőzésben, az emberkereskedelem áldozatainak azonosításában és segítésében.   

A projekt egy  együttműködési  mechanizmust igyekszik létrehozni  különböző szereplők között: egyházak, szakszervezetek, civil szervezetek, állami intézmények, figyelembe véve a tavalyi  EU emberkereskedelem elleni nap ajánlásait. Ebből a szempontból a projekt innovatív megközelítést hoz azáltal, hogy tevékenységeibe bevonja az Egyházat, a szakszervezetek és az állami intézmények képviselőit.  
 

Elena Timofticiuc,
Projekt Manager

 

Az Európai Unió által  nyújtott  pénzügyi támogatások felhasználásával megvalósuló program "Bűnmegelőzés és a bűnözés elleni küzdelem
Európai Bizottság Belügyi Főigazgatóság