KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386

Zsuzsanna Bál – jótékonysági rendezvény

A KRE sajtóosztálya
Zsuzsanna Bál – jótékonysági rendezvény
Zsuzsanna Bál – jótékonysági rendezvény

Zsuzsanna Bál – jótékonysági rendezvény

Időpont: 2015. február 13.

A bál helyszíne: a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Székházának Díszterme.

A részvételi díj 120 lej/fő.

A Zsuzsanna bál a Királyhágómelléki Református Egyházkerület rangos rendezvénye, amely nem önmagára néz, hanem arra a közösségre, amelyben él és tevékenykedik.
E hagyományossá vált rendezvényünk a 21. század felborult rendjében, viharos, emberi indulatoktól fűtött, zaklatott mindennapjaiban is értékhordozó- és közvetítő esemény kíván lenni. Ehhez jogunk, ugyanakkor erre kötelezettségünk is van. A múlt, az elődök köteleznek minket!
Idén az Egyházkerület Iskola Alapjára történik gyűjtés. Hívunk és várunk minden olyan jóérzésű, tenni akaró Vendéget, akinek még a mai korban is, a mai életkörülmények között is, fontos az, hogy tevőlegesen „beleszóljon” az élet, a világ formálódásába.
Örökös példánk, aki így gondolkodott, élt és tett, Lorántffy Zsuzsánna fejedelemasszony, Rákóczi Györgynek, a „bibliás őrálló” erdélyi fejedelemnek felesége. Számára fontos volt a nevelés, hogy minden ifjú, társadalmi rangjától függetlenül, megfelelő anyanyelvi vallásoktatásban és általános ismeretelsajátításban részesüljön. Vallotta és tapasztalta azt, hogy a nemzet bármilyen nyomorúságból csak „kiművelt fejek” által emelhető fel. A maga korában úttörő és modern volt, ami nem a saját, egyéni, egoista előmenetelét szolgálta, hanem a nemzet felemelkedését. Új iskolaépületek emelésével vagy bővítésével bizonyították fejedelem férjével együtt, hogy mennyire meghatározónak tartják az oktatás ügyét. Az anyagi javak biztosítása mellett még fontosabb kérdés volt az oktatás színvonalának és hatékonyságának biztosítása. Ezért példa, ezért követendő érték számunkra is.
Istené legyen a hála, mert van mire építenünk, emlékeznünk, ugyanakkor, van, akinek azt útján továbbmehetünk.

Vinczéné Pálfi Judit és Szűcs Éva egyházkerületi előadótanácsosok

Meghívó (pdf)