KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386

Húsvéti pásztorlevél

Csűry István püspök
Húsvéti pásztorlevél
Húsvéti pásztorlevél

Húsvéti pásztorlevél

Tisztelt Lelkipásztorok, Gondnokok, Presbiterek és Gyülekezeteink hívő Népe!

Kedves Nőszövetségek, Ifjúsági szervezetek, missziói- és diakóniai közösségek!

Szeretett Munkatársaink!

 

Március idusán írom ezeket a sorokat, amikor nemzetünk felemás érzésekkel készül az ünnepre. A veszélyeztetett biztonság bizonytalanná, így félelmessé teszi jövőnket. Nem szabad megfeledkeznünk a szomszédunkban dúló, magyarokat is közvetlen életveszélyben tartó háborúról, miként a keresztyének elleni lefejezéssel járó érthetetlenül kegyetlen támadásokról sem. Aggodalmunkban, mintegy bűnvallással elismerjük, hogy alig érdemelünk mást, mert elfordult a világ Istentől, mert meggyengült a Krisztus szabadításának hite egyház közeli részeken is, és a hívők egyéni életében lazulni látszik a Szent Lélek keresésének bátorsága. Ezékiel a hűtlen Jeruzsálem népéről azt mondta: „csupa vér voltál.” (Ez.16,6)

Húsvétkor Krisztus Jézus feltámadásának örömhíre jusson el a mi törékeny szolgálatunk segítségével is azokra a helyekre, ahol a legvéresebb a háború ütötte seb, ahol az ártatlanok vérét a föld nyeli el, ahol a hűtlenek a közösségek vérét veszik. Nagypéntek előtt pilátusok és heródesek hatalmaskodtak, mint élet és halál urai, pedig csak gyilkosok, csalók, gátlástalan hazudozók voltak. Ma is, a közöttünk járó Krisztust követőkként jelentkező pilátusok, az erkölcsöt hirdető heródesek a legártalmasabbak. Ezek öltek, és ezek fognak ölni, ameddig az ördögnek több hatalom jut. A csupa vér állapotot, csak Isten Fiának áldozata változtathatta meg. A Golgotán ezért lett a keresztfa csupa vér Krisztus halálakor. Nem lehetett szebb megváltást adni a világnak, mint ahogy azt ma is sokan számon kérik. Nem lehetett, mert a véres mélységből csak a Megváltó ártatlan vérével lehetett kiszabadulni.

A hűtlen Jeruzsálem vérbefagyott állapotán könyörült az Isten. Ezékiel így folytatta a mondatot: „Maradj életben!” (Ez.16,6) Véredben is élj, eltapodva is remélj, mert ebben a súlyos helyzetben dől el, hogy Istennel, vagy nélküle maradsz. Az ószövetség húsvéti örömhíre ez, évszázadokkal megelőzve Krisztus valóra váltó áldozatát. Nagypéntek után a húsvéti esemény az, hogy Jézus Krisztus él, és éltetni akar. A feltámadást hinni önmagában is csodálatos, de a feltámadás hitével forgolódni a sors keresztútjain egyenesen győzelem. Ma, amikor már nemcsak rémhírek keringenek, hanem rémes események hírei naponta érkeznek, akkor Isten gyermeke először a felülről érkező szóra hallgat, és azután aszerint dönt és cselekszik. Bizony ebben a gondolatban lesz világos előttünk, hogy miért vannak nagyon sokan a halálosan elkeseredők sorában, és az is, hogy némelyek különösebb előjogok nélkül is boldogan élik nem könnyű, de egyensúlyban tartott életüket.

Országunkban az elmúlt hónapokban több támadás is érte a népet, a magyar nemzetet és a keresztyén egyházat. Már lassan megszoktuk, hogy a politikai csatározásban megosztó erők lépnek színre nemzeti színben a nemzet ellen. Hosszú történelme van az együtt élő nemzetek közötti ellentétgerjesztő ravaszságnak is. Nem új, viszont hihetetlen hatalommal támadták le a keresztyénnek nem deklarálható Európában, a román ateizmus oldaláról, alkotmánybírósági jóváhagyással a hitoktatást „kijelölt” hazánkban. Ez már mindenki tűrőképességét meghaladta, és a szülők kilencven százaléka igent mondott a hittanra, így az egyházra. Az egyház győzelme egyértelmű, amit tagjainak köszönhetünk, és amit nekünk megbecsülnünk és kamatoztatnunk kötelező. Hiszem, a „maradj életben” mennyei üzenet jutott el minden emberhez, akik a sátán megújuló halált hozó támadását győzelemre vitték.

Maradj életben te is, aki olvasod ezeket a sorokat, mert ez Isten akarata felőled. Maradj életben, ha éppen a sátán kísértése bánt, ha a halál fullánkja szúr, ha betegséged elviselhetetlen, ha emberek ellened fordultak. Maradj életben, mert ezt Isten döntötte el feletted, hogy ez a parancs rád is vonatkozik. Maradj életben, mert az Úr látja, hogy te alkalmas vagy arra, hogy a halálból megszabadulj és élj. Maradj életben, mert Krisztus mindent megtett, hogy élj, már itt a földön mennyei örömmel, és azzal a hittel, hogy a mennyben is élni fogsz örökre.

Ezekkel a gondolatokkal kérjük Isten áldását húsvéti ünnepünkre és imádságban gazdag ünneplésünkre!

Nagyvárad, 2015 húsvétján

                                                                          A békesség kötelékében,

                                                                             Csűry István püspök