KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386

Egyházkerületi levéltári kiállítás

A KRE sajtóosztálya
Egyházkerületi levéltári kiállítás
Egyházkerületi levéltári kiállítás

Egyházkerületi levéltári kiállítás

Kiállítás nyílt a Varadinum ünnepségsorozat keretében május 5-én Nagyváradon, az Egyházkerületi Székház aulájában. A Királyhágómelléki Református Egyházkerület gyülekezeteiben megmaradt 1944 előtti levéltári iratokat Emődi András levéltáros fényképezte és mutatta be a megjelenteknek.

A kiállítást Csűry István püspök nyitotta meg Pál Kolosséba írt tanításával (Kol 4,11), kiemelve a fontosságát annak, hogy a múltat feltárva lélekben együtt lehessünk azokkal, akik a történelem során vitték a hit zászlaját.

Utána Emődi András beszélt a felkutatott anyag jelentőségéről, valamint arról, hogy mennyire fontos digitálisan megörökíteni ezeket a kincseket, bár ez hatalmas és kitartó munkát, több ezer fényképet jelent. A kiállításra csak az érdekesebb, látványosabb iratokból válogatott, amelyeken jól látható az évszám, a név, a fejléc, és amelyek jellegükkel rávilágítanak arra, hogy milyen dokumentumok találhatóak az egyházközségi levéltárakban, megemlítve azt is, hogy némely levéltárat teljesen kiürítettek a világháborút követően az állami szervek.

A kiállítás egy hétig tekinthető meg.