KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386

Testvéregyházunk közgyűlésén vett részt Csűry István püspök

A KRE sajtóosztálya
Testvéregyházunk közgyűlésén vett részt Csűry István püspök
Testvéregyházunk közgyűlésén vett részt Csűry István püspök

Testvéregyházunk közgyűlésén vett részt Csűry István püspök

A skót nemzeti egyház (Church of Scotland) idei edinburghi közgyűlésének díszvendége volt Csűry István püspök. Egyházkerületünk püspökét Antal János előadótanácsos kísérte el jószolgálati útjára.

Testvéregyházunk egyhetes közgyűlése évszázados hagyományokat tükröző külsőségek között vette kezdetét május 15-én, az edinburghi királyi palotában. A közgyűlés május 16-án, szombaton megválasztotta testvéregyházunk új moderátorát, Angus Morrisonlelkipásztor személyében, akit a leköszönő moderátor, John Chalmers a másnapi ünnepi istentisztelet keretében iktatott be tisztségébe.

kep

Egyházunk elöljárója a leköszönő és hivatalba lépő moderátorral, valamint George Whyte lelkészi főjegyzővel folytatott megbeszéléseket a látogatás idején, az egyházközi együttműködés részleteiről pedig a Világmissziós Bizottság vezetőjével, Ian Alexanderlelkipásztorral és főmunkatársaival egyeztetett. A látogatás rendkívüli alkalom volt egyházaink kapcsolatának szolgálatban kiteljesedő megújhodására. Vendéglátóink szakmai és anyagi segítségnyújtást ígértek a királyhágómelléki szeretetszolgálati tevékenység megerősítéséhez. A két egyház képviselői emellett megállapodtak, hogy ösztönözni fogják a közvetlen testvér-gyülekezeti kapcsolatok kiépülését. A Királyhágómelléki Református Egyházkerület szeretetszolgálati kezdeményezéseit megismerve vendéglátóink elismerőleg szóltak a nehéz helyzetben, nemzeti és vallási kisebbségben élő közösségünk elkötelezett társadalmi szolgálatáról, ami hiteles, élő és erőteljes bizonyságtétel az evangélium mellett. Tudatták, hogy Nyugat-Európa látóköréből Kelet-Európa szinte teljesen kikerült, mivel azt feltételezték, hogy a térség országainak Európai Uniós csatlakozása nyomán úgymond feleslegessé vált az intézményesített segítségnyújtás. Csűry István püspök tájékoztatója viszont egyértelműen jelzi, hogy továbbra is támogatni szükséges régiónk egyházi célkitűzéseit.

kep

Csűry István püspök Angus Morrison moderátorral

„A Skót Egyház elkötelezettsége irányunkban azért is különösen értékes, mert évszázados harmadik-világbeli külmissziós szolgálatuk és a katasztrófák sújtotta térségek támogatása, például a földrengés-pusztította Nepál keresztényeinek támogatása mellett a Kelet-Európában szolgáló Királyhágómellékről sem feledkeznek meg. Ez pedig az ‚Egymás terhét hordozzátok!’ evangéliumi parancs tényszerű megélése” – üzente Csűry István püspök.

2015. május 20.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület Tájékoztatási Szolgálata