KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386

Bemutatkoznak az egyházkerületi főjegyzőjelöltek – 2. rész

A KRE sajtóosztálya
Bemutatkoznak az egyházkerületi főjegyzőjelöltek – 2. rész
Bemutatkoznak az egyházkerületi főjegyzőjelöltek – 2. rész

Bemutatkoznak az egyházkerületi főjegyzőjelöltek – 2. rész

Fazakas Csaba

kep

1968. december 16-án születtem Szilágyzoványon
Feleségem (Péter) Enikő vallástanár, a Sulyok István Főiskola végzettje
Szilvia (16) és Bencze (14) gyermekeink szüleiként, az ő és a bánsági szórvány magyarjainak fennmaradásáért szolgálunk és küzdünk végzős korunk óta.

ISKOLAI VÉGZETTSÉG:
Egyetem: Egytemi Foku Egységes Protestáns Teológiai Intézet – Kolozsvár
1990-1995 között a „mamut” évfolyamon
Képesítés: lelkipásztor
Közőpiskola: Szilágysomlyói „Simion Barnutiu” Liceum filológia-történelem szak
Elemi iskola: Szilágyzoványi I-VIII. Osztályos Általános Iskola

SZOLGÁLATHOZ KÖTŐDŐ TOVÁBBKÉPZÉSEK:
Okleveles AIDROM moderátor
Telefonos lelkigondozói képzés az RMK szervezésében
Pásztorál pszihológiai mesterképzés a BBTE Református Karán

NYELVTUDÁS:
Román felsőfok
Angol középfok
Német kezdőfok

SZERVEZETI TAGSÁG:
Temes megyei RMDSZ, művelődési alelnök
Temes Megyei Civil Tanács, alelnök
A Jeruzsálemi Szent Lázár Kórházi és Katonai Lovagrend tagja
A Temesvári Máltai Szeretetszolgálat önkéntese

SZOLGÁLAT:
1. Temes megyei szórványlelkész exmittusi minőségben 1993-1994
2. Temes megyei szórványlelkész 1995-től 2000-ig
3. Lugosi lelkipásztor 2000-től
4. A Temesvári Református Egyházmegye esperese 2003-tól
5. Temesvár-Belvárosi lelkipásztor 2008-tól
6. A KREK Esperesek Kollégiumának elnöke 2010-től
7. A RRE Zsinatának tagja 2010-től
8. A Zsinat Kánonjogi Bizottságának tagja 2010-től

SZOLGÁLATI TAPASZTALATOK:
Két dolgot kértem Istentől a teológiai évek alatt: egy, hogy ne kerüljek a Bánságba, kettő, hogy ne legyek nagyvárosi lelkész. Mindkettő megadatott, az első már diákkoromban, a második később. 2010-es újraválasztásom alkalmával 15 év után szilárdan vallom a Fil. 4, 13 Páli meggyőződését: „MINDENRE VAN ERŐM A KRISZTUSBAN, AKI MEGERŐSÍT ENGEM!”
Egy 99 százalékban magyar reformátusok lakta falu szülöttjeként megtapasztalni a nemzetiségileg és vallásilag is legszínesebb megye területén zajló egyházi életet, érdeklődéssel és ragaszkodással ajándékozott meg, ami 20 év távlatából teljesen megfelel a „gyötrelmesen gyönyörűséges szolgálat” n. dr. Higyed István elődöm által alkotott minőségi jelzőnek.
„Halmozott vegyességben” is van a megmaradásnak többfajta útja, amit Isten meg is mutat azoknak, akik a Zsoltárok 25, 2 szerint azt kérik és elfogadják. Romos ingatlanok felújításától, a 2005-ös árvíz utáni újjáépítésekig gazdag lehetősége adatott a „gyakorlati” teológiának.
ATAVIS ET ARMIS, azaz TISZTELJ ÉS KÜZDJ címen indítottuk el a szociális igényeket is kiszolgáló kifőzdénket, támogatva ezzel a gyülekezet idős és elfoglalt rétegét és a Balassi Intézettel együtt a vidékről érkező hátrányos helyzetű bentlakó diákok étkeztetését, akik a térség egyetlen magyar nyelvű Bartók Béla nevét viselő líceumában tanulnak.
A 89-es Temesvári Forradalom 25 éves évfordulója alkalmával kezdtük el az első temesvári magyar bölcsőde kialakításának munkálatait „JÖVŐNK A BÖLCSŐBEN VAN” címen. Az idén a Temesvári Református Egyház újraalakulásának 125. évfordulóján Isten és a szülők segítségével szeretnénk ősszel beindítani ezt az úttörő intézményünket.
Távlati terveinkben szerepel a Mária téri templompalota tetőterének a beépítése, a Temesváron tanuló magyar egyetemisták számára kialakítandó diákszállás a Jakabi feltételek mellett.
Történelmi harangjátékunk naponta 12 alkalommal hívja fel a figyelmét az erre járóknak, hogy Isten kegyelméből még itt vagyunk és reménységünk szerint itt leszünk.
KÖZÉLETI TEVÉKENYSÉG

A lelkészi hivatás gyakorlása mellett a Temesi Bánság szórványmagyarságának szolgálata az identitástudat megőrzésében, fontos velejárója a jelenlétünknek a térségben. Kúltúrális rendezvényeken való aktív részvétel. Önálló rendezvények szervezése – „Szombati Szabó István” Nemzetközi Szavalóverseny (IX), Nemzeti Ünnepeink szervezése – a hagyományos ünnepek mellett a Nemzeti Összetartozás Napja(IV), Október 23., A Magyar Szórvány Napja – , Temes Megyei Civil Napok(V).
A Temesvári Egyházmegye III. Alkalommal szervezi Végváron a HITTAN ÉS KÉZMŰVES TÁBORT gyermekek, ifjak és felnőttek számára és IV. Alkalommal a „LÁNYOK ÉS ASSZONYOK A HAGYOMÁNYÁPOLÁSBAN – NŐSZÖVETSÉGI ALKOTÓ NAPOT” évente más gyülekezetben, ahova nem csak a híveink, hanem más felekezethez tartozó, de magyar hagyományainkhoz ragaszkodó testvéreink is eljönnek.

HOBBY:
Klasszikus és népzene, néptánc, citera, kézművesség színház, opera és a sütés-főzés.

PROGRAM:

2010 óta jó a „BÉKESSÉG KÖTELÉKÉBEN” minden szinten tapasztalható egyházi életet élni. EK elnökként, magam is támogatója voltam és vagyok minden építő kezdeményezésnek, legyen az lelki vagy fizikai. Nem kaptam olyan felkérést, amit ne tudtam volna jó szívvel lehetőségem és tehetségem szerint elvállalni, ezért az idézett Filippi levélbeli Igén túl a 459. ének első versét – a sokat gyötrődő D. Bonhoeffer gondolatait tartom irányadónak:
„Áldó hatalmak oltalmába rejtve
Csak várjuk békén mindazt, ami jő.
Mert Isten őriz híven reggel, este,
Ő hű lesz, bármit hozzon a jövő.”

S. D. G.

Temesvár, 2015. június. 09.

Fazakas Csaba, lelkipásztor-esperes