KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386

Békés-Bánáti találkozó Aradon

Ardi Egyházmegye
Október 1-én az Aradi Református Egyházmegye szervezésében, az Arad-Belvárosi Református Egyházközség templomában kerül sor a Trianon előtti Békés-Bánáti Református Egyházmegye utódmegyéinek negyedik találkozójára.
Békés-Bánáti találkozó Aradon

„Mivel ragaszkodik hozzám, megmentem őt,

oltalmazom, mert ismeri nevemet.”

Zsolt 91, 14

 

Október 1-én az Aradi Református Egyházmegye szervezésében, az Arad-Belvárosi Református Egyházközség templomában kerül sor a Trianon előtti Békés-Bánáti Református Egyházmegye utódmegyéinek negyedik találkozójára.

A Békés-Bánáti Református Egyházmegye a történelmi Magyarország legnagyobb egyházmegyéje volt. Területe Orsovától Szeghalomig, Pancsovától Csongrádig tartott. A lélekszáma 211.250 fő volt, 49 anyaegyházközsége, 8 leányegyházközsége, 24 fiókegyházközsége, 5 ötvennél nagyobb lélekszámú szórványa, és 276 ötven lélekszám alatti szórványa, valamint 191 iskolája volt.

Aztán jött Trianon…

Ma az egyházmegye 3 ország területén (Magyarország, Románia és Szerbia), 5 egyházmegyében él: Aradi, Békési, Bánáti, Csongrádi és Temesvári.

A történelmi Békés-Bánáti Református Egyházmegye gyülekezeteinek első találkozóját a Csongrádi Református Egyházmegye kezdeményezésére Makón tartottuk, 2013-ban. Ezt követte a Temesváron, majd Békésen megszervezett találkozó.

Az idei rendezvényen, Isten segítségével jelen lesz az öt egyházmegye esperese mellett Ft. Csűry István (Királyhágómellék), Ft. dr. Fekete Károly (Tiszántúl), Ft. Halász Béla (Szerbia) püspöke is. Ők igei szolgálattal vesznek részt az alkalmon. A program 10 órakor kezdődik a arad-belvárosi református templomban, a nyitó istentiszteleten Ft. Csűry István püspök szolgál. Ezután bemutatkoznak az egyházmegyék, majd ezt követi Éder Enikő a Temesvári Csiki Gergely Állami Magyar Színház színművésze és az Aradi Kamaraszínház tagja, valamint Borsos Pál zenész, zeneszerző Figyel az Isten című előadása. A délelőtti alkalmat a Megbékélési Parkban folytatjuk, ahol Ujj János tanár úr bemutatja a Szabadság szobrot, majd minden egyházmegye elhelyezi az emlékezés és koszorúját, s ezt követően közösen elénekeljük a 90. zsoltár első versszakát.   Az ebédszünet után Dinnyés József énekes szolgál a Huszár Gál (1560) által kiadott énekeskönyv dalaiból, majd ezt követi az úrvacsorai istentisztelet, ahol Ft. dr. Fekete Károly hirdeti Isten Igéjét és Ft. Halász Béla püspök úr végzi az úrvacsorai ágendát. Az istentiszteleten az összevont kórus szolgál, Nagy-Szabó Kornélia karnagy vezetésével.

Szeretettel várjuk meghívott vendégeinket és az egyházmegyék gyülekezeteinek a képviselőit, hogy együtt adhassunk hálát Isten megtartó kegyelméért és imádkozzunk népünk jövőéért.  Hisszük, hogy Ő hordozott minket a mögöttünk álló nehéz évtizedekben és áldása kísér a ránk bízott szolgálatokban!

Módi József                                                                                                      Venter Miklós

esperes                                                                                                               főgondnok

PROGRAM

A Történelmi Békés-Bánáti Református Egyházmegye
IV. Találkozója

„Mivel ragaszkodik hozzám, megmentem őt, oltalmazom, mert ismeri nevemet” Zsolt 91, 14
Arad, 2016. október 1. – Arad-Belvárosi Református Templom

Isten segítségével 2016. október 1-én Aradon kerül sor a történelmi Békés-Bánáti Református Egyházmegye gyülekezeteinek IV. találkozójára, melyre szeretettel várjuk az érdeklődőket.

 

PROGRAM:
09.00-10:00 Gyülekezetek érkezése, regisztrációja
10.00-10.50 Nyitó istentisztelet, igét hirdet Ft. Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke

10.50-11.00 Szavalat, Radnóti Miklós: Nem tudhatom – előadja Kiss Zsuzsanna
11.00-11.40 Köszöntések, (egyházi és világi meghívottak) egyházmegyék rövid bemutatkozása
11.40-11.50 Dr. Hegyi Ádám történész kutató előadása a Békés-Bánáti Egyházmegyéről
11.50-12.20 Éder Enikő a Temesvári Csiki Gergely Állami Magyar Színház színművésze és az Aradi Kamaraszínház tagja, valamint Borsos Pál zenész, zeneszerző Figyel az Isten című előadása

12.20-13.00 Kivonulás a Megbékélési Parkba, a Szabadságszobor bemutatása – Ujj János történelemtanár; gyülekezeti ének: 90. zsoltár

13.00-14.45 Csoportok ebédeltetése a Csiky Gergely Főgimnázium udvarán. Itt lehet majd emlékbort vásárolni. Az ebéd alatt a résztvevőknek gyülekezeti vásár lehetőséget biztosítunk – előre bejelentett igény szerint – ahol a saját termékeket lehet árulni (csigatészta, laska, énekeskönyv- és biblia borító, saját készítésű könyvjelzők, képeslapok, stb).
14.15-15.00 Kóruspróba a templomban

15.00-15.15 Dinnyés József énekes előadása Huszár Gál (1560) által kiadott énekeskönyv dalaiból

15.15-16.45 Záró istentisztelet úrvacsorai közösséggel és a kórus szolgálatával. Igét hirdet Ft. Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Úrvacsorai ágenda: Ft. Halász Béla, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspöke. Karvezető: Nagy-Szabó Kornélia

16.45-16.50 A Történelmi Békés-Bánáti Egyházmegye zászlajának ünnepélyes átadása a Bánáti Egyházmegye elöljáróinak
16.50-17.00 Zárszó, áldás