KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386

Kisrégiós Hegyközi Presbitertalálkozó-képzés

Tóth Zsigmond presbiter
    Szombaton, 2016. október 15-én délelőtt a jákóhodosi református templom harangjainak hívogató szavára vonultak be a templomba hét református egyházközség képviselői.
Kisrégiós Hegyközi Presbitertalálkozó-képzés

    Szombaton, 2016. október 15-én délelőtt a jákóhodosi református templom harangjainak hívogató szavára vonultak be a templomba hét református egyházközség képviselői, lelkipásztorok, főgondnokok, gondnokok, presbiterek, hogy az áhítatot és előadásokat követően beszámolhassanak egymásnak az elmúlt egy évben történtekről gyülekezeteikben, javaslatokat, megoldásokat terjesszenek a jelenlévők elé a gyülekezeteink, református közösségeink építésére.

    Az együttlét Papp Szabolcs jákóhodosi lelkipásztor áhítatával vette kezdetét, aki igemagyarázatát a Bírák könyve 7,1-8-ra alapozta.

    Az áhítatot követően elsőként a házigazda lelkipásztor köszöntötte a több mint ötven presbitert, majd Tóth Zsigmond Béla a Bihari Református Egyházmegye Presbiter Szövetségének jegyzője, a rendezvény moderátora, köszöntötte a jelenlévőket és ismertette a találkozó programját, majd felkérte dr. Tóth Jánost a Magyar Református Presbiteri Szövetség Békés Területi Szervezetének elnökét az előadás megtartására.

    A nagy érdeklődéssel várt vetítéssel egybekötött előadás címe Mit jelent presbiternek lenni a 21. században volt.

     Az előadó előadásának elején egy ma is nagyon aktuális Ravasz László idézetet mutatott be, amelyet a püspök 1922-ben írt: „… a presbitereket kell hivatásuk magaslatára emelni… ki kell képeznünk az új presbiter típust, aki az egyház anyagi és szellemi ügyeinek hívatott és felelős őrállója. Imádkozó, bizonyságtevő, missziói munkát végző presbiterekre van szükség… Azért bíztatom munkatársaimat, hogy presbiteri konferenciákat tartsanak, a presbiterek nevelésének ügyét tegyék legfontosabb programjukká”- szólt az idézet.

    Az előadó nyolc fontos elvet és gondolatot fogalmazott meg a 21. század presbiterének szolgálatában:

1. a folyamatos reformáció elve,

2. az empátia és tolerancia elve,

3. a szellemi áldozatvállalás elve,

4. a belső elhívás elve,

5. a konstruktív vezetői együttműködés elve,

6. a „lelki egészségvédelem” elve,

7. a hitre alapozott optimizmus elve és

8. a visszatükröződés elve,

amelyeket külön-külön meg is magyarázott.

     Ha összefoglaljuk az előbbi magyarázatokat, akkor elmondhatjuk, hogy a 21. század presbitere hűséges a reformáció elveihez, nem megalkuvó, de megújulásra kész, nyitott, empatikus és befogadó. Felismeri személyes küldetését, felelősségteljes önismerettel fogadja el szolgálatát. Fontosnak tartja a szellemi áldozatvállalást, az önzetlen együttgondolkodást. Konstruktív együttműködéssel támogatja lelkipásztorának munkáját, melyben tudatosul gyülekezetvezetői felelőssége. Betartja a lelki egészségvédelem szabályait, mely szolgálatának minőségét biztosítja és hatékonyságát javítja. Isten ígéreteiben bízva, imádkozó lélekkel, optimistán tekint a jövőbe.

     Az előadást követően megbeszélést tartottak az előadás témája kapcsán, ahol sok kérdés, hozzászólás, megjegyzés hangzott el.

   A konferencia második részében, Tóth Zsigmond a Bihari Református Egyházmegye Presbiteri Szövetség jegyzője tartott összefoglalót az egyházkerületi nyári konferenciáról, amelynek központi témája a II. Helvét Hitvallás volt, ezt követően bemutatkozások, javaslatok hangzottak el. A javaslatok többsége arra vonatkozott, hogyan lehetne a fiatalokat még közelebb vonzani a református egyházhoz. Sok pozitív tapasztalat és javaslat hangzott el, ezért a jövő esztendő tavaszán és őszén a konferenciák egyik témája foglalkozhat a felvetett kérdéskörrel.

     Jövőre, azaz 2017. tavaszán, április 22-én a Hegyközi Presbiter Találkozót-képzést a hegyközújlaki presbiterek, gyülekezet vállalta magára, míg az őszi konferencia 2017 október 14-i  megrendezését a szentjobbiaik vállalták, ez azért is figyelemre méltó, mert Szentjobb és Hegyközszentmiklós az Érmelléki egyházmegyéhez tartozik így akár bővíthető is az együttműködési kapcsolat nemcsak presbiter szövetségi szinten.

     A több mint négy órás együttlét szeretetvendégséggel ért véget, amelyen a jelenlévők beszélgettek, ismerkedtek, barátkoztak, hiszen minden hasonló összejövetelnek közösség formáló és építő jellege van.     

Tóth Zsigmond presbiter