KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386

Meghívó – tanácskozás és megemlékezés 1956-ra

KRE
Meghívó a 2016. november 14-én, délelőtt 11 órakor, a nagyváradi Egyházkerületi Székház tanácstermébe, az 56-os kiállítás megnyitójára és az azt követő közös tanácskozásunkra.
Meghívó – tanácskozás és megemlékezés 1956-ra

 

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület Lelkészi Karának

A Partiumi Magyar Polgármestereknek, Megyei Alelnököknek és Parlamenti Képviselőknek

Székhelyükön

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület nevében, ismételten tanácskozásra hívjuk Partium magyar önkormányzati elöljáróit és parlamenti képviselőit.

Tekintettel arra, hogy partiumi magyarságunk újabb megmérettetésre készül, szükségesnek tartjuk nemcsak az egyházi és világi vezetők egységes fellépését, de ugyanakkor az egyértelmű érték- és irányjelzést is. Erre nézve kiváló alkalmat kínál az 56-os magyar forradalomról való megemlékezés, melyet a budapesti Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárával közösen, egy kiállítás keretében tartanánk meg.

Ezennel tisztelettel meghívjuk a 2016. november 14-én, délelőtt 11 órakor, a nagyváradi Egyházkerületi Székház tanácstermébe, az 56-os kiállítás megnyitójára és az azt követő közös tanácskozásunkra.

Nagyvárad, 2016. október 12.

Csűry István                                      Forró László

püspök                                              főjegyző

 

Program

11.00: Kiállítás megnyitása

MAGYAR FORRADALOM 1956 (kiállítás)

  • Csűry István püspök
  • Gyarmati György, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója
  • Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke

A kiállítás időrendi sorrendben, 1956 október 23-tól november 4-ig mutatja be a magyar forradalom eseményeit. Az események nyitányaként békés tüntetők árasztják el Budapest utcáit, ugyanakkor a felbátorodott tömeg egy része már a Sztálin szobor ledöntésén munkálkodik. Pár nappal később a Margit hídon szovjet tankok vonulnak a fővárosba, lángoló könyvek fojtogató füstje száll a magasba, a várost kilőtt harckocsik, felfordult járművek, áldozatok és bűnösök holttestei lepik el. A korabeli fényképek segítségével végigjárjhatuk ’56 főbb eseményeinek helyszíneit, nyomon követhetjük a forradalmi csoportok tevékenységét. Megrázó képekkel szembesülünk a Köztársaság téri pártház ostromáról, és az Oktogonon történt népítéletről is. A fotók mesélnek a forradalomról szomorú, tragikus kimeneteléről, de tanúságot tesznek mindmáig lelkesítő erejéről: a demokráciáért folytatott harc nem lehet hiábavaló.

12.00: Tanácskozás

  • Általános tájékoztatás: Csűry István püspök, Kelemen Hunor szövetségi elnök
  • RO-HU pályázatok: Farkas Zsolt előadótanácsos, Pásztor Sándor Bihar megyei elnök, Pataki Csaba Szatmár megyei elnök
  • Diakóniai politika – Kiss József, a Szatmári Református Egyházmegye főjegyzője
  • Parlamenti választások: Szabó Ödön képviselő

14.00: Ebédszünet

17.00: Filmvetítés és fórumbeszélgetés:

OLY TÁVOL, MESSZE VAN HAZÁM

(dokumentumfilm)

  • Moderálják: dr. Zsidai Ágnes, az ELTE-ÁJK oktatója, jogász és Forró László főjegyző
  • Vendégeink: dr. Gyarmati György főigazgató (ÁSZTL), Szabó Ödön képviselő, Fábián Tibor lelkész-publicista

A budapesti ’56-os Intézet megbízásából készített dokumentumfilm első részében még ma élő szemtanuk eredeti helyszíneken idézik vissza a forradalomban velük történteket. Ezt követően olyan forradalmi résztvevőkre emlékezünk, akik 1956. november 4-ét követően elhagyták az országot, de honvágytól hajtva vagy családjuk kérésére, részben Kádár János „biztatására” hamarosan visszatértek Magyarországra, de itthon börtön, halálbüntetés várt rájuk. A hazatérést sokak számára „megkönnyítette” a Magyar Rádió által megrendelt „Honvágy” című szívbemarkoló dal. Az interjúkban megszólalnak az elítéltek házastársai, testvérei, barátai, harcostársai, akik elmesélik a családtagjuk hazatérésének, itthoni „levadászásának”, s végül kivégzésének történetét. A filmben megszólal Wittner Mária is, aki egykori rabtársként emlékezik vissza a halálraítélt emberek börtönben töltött utolsó napjaira. A dokumentumfilm mentes a hamis pátosztól, tárgyilagosan, ám érzelmekre hatóan mutatja be a magyar forradalom leverését követő kegyetlen megtorlásokat.