KIRÁLYHÁGÓMELLÉKI REFORMÁTUS EGYHÁZKERÜLET
Akik Istent szeretik, minden javukra van. (Róm 8,28)
410202 Nagyvárad (Oradea), Sulyok István u. 9 szám, Románia - tel/fax: +4-0259-435.386
2023 július 6.

Partiumi kántorok a Liszt Ferenc Zeneakadémián

Dr. Orosz Otília Valéria
Huszadik alkalommal szervezték meg a Református Énekek Hangversenyt.
Partiumi kántorok a Liszt Ferenc Zeneakadémián

Huszadik alkalommal szervezték meg a Református Énekek Hangversenyt, idén a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián. A hangverseny megálmodója Böszörményi Gergely Magyar Örökség-díjas producer, aki két évtizeddel ezelőtt elhatározta, hogy református énekeinket egy magasabb szakmai szintre emelve, koncert-istentiszteleti jelleggel kiviszi a templomon kívülre, hogy bebizonyítsa: egyszerűségükben is csodásak és akár egy profán helyen is betöltik küldetésüket.

Az első öt hangverseny a Zeneakadémián került megrendezésre, majd a felújítási munkálatok miatt egy sokkal nagyobb befogadóképességű helyre, a Művészetek Palotájába került át, ahol 350 tagú énekkar szólaltatta meg énekeinket teltházas koncerteken. Idén pedig újra az immár gyönyörűen felújított Zeneakadémia adott otthont ennek a hangversenynek. Az est orgonistája Szabó Balázs orgonaművész volt. A következő kórusok vettek részt: Budapesti Központi Református Kórus, Psalterium Hungaricum Vegyeskar, Debreceni Kollégiumi Kántus, Kecskeméti Református Általános Iskola Gyermekkara, Pápai Református Kórus, Partiumi Kántorok  Kórusa, Nagykőrösi Arany János Református Gimnázium Énekkara.

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a kántorkórust már több alkalommal meghívták erre az alkalomra. Idén a bihari, az érmelléki és a szilágysomlyói egyházmegyékből vettek részt kántorok.

Tizenhat ének került a programba, mind a 2021-ben megjelent, megújított református énekeskönyvből. Négy karmester szolgált a négy blokkra osztott műsorban: Parola Csaba (Pápa), Erdélyi Dániel (Budapest), Berkesi Boglárka (Budapest) és Arany János (Debrecen). Az egyszólamú énekek mellett négy vegyeskari mű is elhangzott, többek között Kodály Zoltán Adventi Ének című műve.

A felemelően szép, művészi orgonajátékkal kísért hangverseny valóban felemelte nemcsak a hallgatóság szívét a mennyei trónus fényébe, de az énekesek és karvezetők is ünnepként élték meg ezt az alkalmat. Felcsillantak egyházi ünnepeink, a betlehemi csillag, a kereszt árnyéka, a feltámadás öröme, a megváltottak éneke az Úr és a Bárány előtt. Gyermeki örömmel énekeltük a Csillagfényes éjszakán kezdetű, francia karácsonyi dalt, Az Úrnak zengjen az ének kezdetű gospelt, vagy J. Sibelius Szólj, boldog hálaének című kórusművét.

Köszönet illeti mindazok áldozatvállalását, akik többszáz kilométert utaztak, hogy alig 24 óra leforgása alatt eljussanak Budapestre, részt vegyenek a négyórás próbán, majd a két órás koncerten, ezt követően egy éjszakát utazzanak, hogy vasárnap hajnalban hazaérve, fáradtan, kialvatlanul elvégezzék az otthoni kántori szolgálataikat is. Az élmény minden fáradtságot megér. Tudják ezt mindazok, akiknek részük volt az ünnepben és évről-évre újra vállalják ezt a töredelmes utat. Az Úrnak énekeltünk, az Ő nevére szálljon dicséret és dicsőség!