Primăria Municipiului Oradea în anul 2020 a luat decizia de a renunța la finalul anului școlar 2020-2021 la contractul de închiriere cu Fundația Încrederea pentru corpul de clădire de pe Str. Mihai Viteazul unde funcționau o parte din clasele Școlii Gimnaziale Nicolae Bălcescu.
În ianuarie 2021 Eparhia Reformată a cumpărat complexul de clădiri aflate pe străzile Cuza Vodă, Mihai Vitezul respectiv Mihail Kogălniceanu cu scopul de a înființa un cămin studențesc pentru studenții maghiari din Oradea, respectiv pentru a muta acolo propria cantină socială.
În februarie 2021 din partea reprezentanților comunității maghiare, ai Școlii Gimnaziale Nicolae Bălcescu precum și părinți, cadre didactice inclusiv persoane din administrația publică locală ne- au căutat și au formulat solicitări de a găsi o soluție având în vedere și proximitatea geografică dintre clădirea la care s-a renunțat și clădirea deținută de către Eparhie. Biserica Reformată în urma solicitărilor a decis renunțarea la proiectul inițial (cămin studențesc) și a acceptat să ofere ajutor părinților, profesorilor, instituției de învățămănt și administrației publice pentru a nu fi nevoiți copii să intre în program cu două schimburi. Totodată a fost începută modificarea proiectului de reabilitare, reamenajare pentru o unitate de învățămănt de masă, deoarece în clădire a funcționat cu ani în urmă o școală specială unde dimensiuniile și amenajarea săliilor de clasă erau diferite, neconforme pentru școlarizarea elevilor.
În martie 2021, după discuțiile cu reprezentanți ai administrației locale s-a realizat în scris oferta Eparhiei de a preda în mod gratuit spre folosință clădirea reabilitată și complet mobilată de către Biserică, fără nici un aport din partea Primăriei, lucru acceptat de către Consiliul Local pe baza căruia a fost semnat contractul de comodat unde este stipulat, conform ofertei că în acestă clădire vor funcționa clasele cu predare în limba maghiară, evitându-se învățămăntul în două schimburi. Decizia a fost sprijinită, susținută și de către ISJ Bihor care la data de 31.03.2021 informa asociația de părinți de la Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu că: începând din anul școlar următor clasele pregătitoare-VIII cu predare în limba maghiară vor funcționa pe str. Cuza Vodă.
Din cauza unor probleme technice, în septembrie 2021 toate clasele cu predare în limba maghiară au început noul an școlar în clădirea Fundației Încrederea, iar Eparhia la începutul lunii februarie 2022 a finalizat reabilitarea și mobilarea clădirii și a semnat contractul de comodat cu Primăria Oradea conform înțelegerilor anterioare.
Începănd cu luna martie 2022 Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu a depus documentațiile pentru autorizarea clădirii de către ARACIP, care a concluzionat prin deciza din aprilie că sediul secundar și anume clădirea de pe str. Cuza Voda respectă toate standardele necesare pentru funcționare prevăzute de lege.
Orice hotărâre a ARACIP-ului intră în vigoare doar după aprobarea acestuia prin ordin de ministru al educației și publicarea în Monitorul Oficial al României. Din motive care nu ne sunt cunoscute circa patru sute de asemenea hotărâri care se referă la școli din toată țara nu au apărut în monitor nici până în ziua de azi.
În urma unor sesizări de la persoane care nu au putut fi identificate ca părinți, profesori ai școlii a existat la finalul lunii august 2022 un control de la Ministerul Educației, acuza fiind de segregare școlară. Deși inițial toți cei implicați au susținut inexistența segregării școlare cu atât mai mult cu căt Ordinul Ministrului Educației nr. 6134/2016 la articolul 4(2) prevede că nu se consideră segregare organizarea de structuri cu predare în limbile minoritățiilor naționale sau bilingv. Din păcate interpretarea eronată și un punct de vedere majoritar al ISJ Bihor a avut ca și efect emiterea unei adrese către instituția scolară prin care se prezenta existența unui risc de segregare. După o adresă asumată către CNCD, instituția a emis oficial un punct de vedere majoritar prin care arată că organizarea claselor în forma convenită dintre Primărie-Eparhie nu este o formă de segregare.
În concluzie: considerăm că actorii instituționali implicați în rezolvarea situației au acționat legal, cu bună credință și ținănd cont de interesul comunității locale. Acest punct de vedere este susținut de marea majoritate a elevilor, părinților, profesorilor din unitatea de învățămănt, lucru dovedit și de sutele de semnături depuse de aceștia la diverse instituții care vin în sprijinul acordului dintre Primărie și Episcopie.
Oradea, 02.09.2022
Cu respect,
Csűry István Rácz Beáta Bíró Emese
episcop director adjunct președinte, AJPM